Квартира, де танки гуркотіли

02.02.2006

      Житлове будівництво в Черкасах незабаром повністю переміститься у новий район «Перемога-2». Роботи тут, за оцінками фахівців, вистачить на найближчі 20—30 років. Територія цього масиву — 180 гектарів, а розташований він на колишньому танковому полігоні в південно-західній частині Черкас.

      Історично склалося так, що за радянських часів практично в центрі Черкас було розквартировано кілька військових частин, у тому числі й потужний танковий полк. Саме для його потреб тоді виділили землю під танковий полігон. Оскільки місто весь час будувалося, то незабаром полігон щільним кільцем оточили житлові багатоповерхівки. Тепер кордон цього земельного квадрата з півночі відділений смугою залізниці «Черкаси — Золотоноша», з півдня — магістраллю міського значення імені 30-річчя Перемоги, із заходу — вулицею Сумгаїтською, а зі сходу — вулицею Смiлянською. Обабіч цього пустиря, який багато черкащан використовують тепер для своїх городів, а дехто навіть для сміттєзвалища, вже зведено кілька житлових будинків, зокрема, на  вулиці Десантників побудовано дві десятиповерхівки, на вулиці Конєва —дев'ятиповерховий будинок, але основна площа танкового полігона досі «гуляє».

      «На забудову території, що належала військовим, існує генеральний план, яким передбачено зведення шкіл, дитячих садків та багатоповерхових будинків. Наприклад, нова вулиця Конєва буде продовжена до давно існуючої вулиці Котовського, багатоповерхове будівництво планується також на вулицях маршала Батицького,  Ярославській, Хоменка, Путейка,  Конєва», — розповідає «Україні молодій» заступник головного архітектора Черкас Віталій Чернуха. В новому черкаському житловому районі планується звести шість мікрорайонів. Приміром, у першому з них буде збудовано будинки заввишки 9, 12 та 14 поверхів, загальна площа житла в яких становитиме 315,7 тисячi квадратних метрів. Біля залізниці зведуть багатоповерхові гаражі, які водночас послужать протишумовим екраном для «Перемоги-2». 

      «Думаю, що освоєння району «Перемога-2» треба починати з будівництва дороги по вулиці Вернигори й Конєва та прокладання каналів для комунікацій —води, газу, каналізації. Тоді й ціна на земельні ділянки, що перебувають  поруч, значно зросте, від чого наше місто тільки виграє», — каже Віталій Чернуха.

      До речі, земельні ділянки під будівництво на землях танкового полігона в новому районі міська влада вже виділила декільком забудовникам, зокрема, «Райагрбуду», «Житлобуду-1», «Житлобуду-3». «Ми взяли там землю під будівництво житлового будинку на чотири під'їзди й незабаром розпочнемо його зводити. Я переконаний, що в районі «Перемога-2» роботи будівельникам мінімум на 20 — 30 наступних років вистачить», — вважає генеральний директор корпорації «Житлобуд-1» Михайло Шелегон.