Посол США залишився з «носом»

02.02.2006
Посол США залишився з «носом»

Незабаром цей бомбардувальник перетвориться на металобрухт. (Фото РЕЙТЕР.)

      На військовому аеродромі під Полтавою ліквідували останнього в Україні бойового важкого бомбардувальника Ту-22МЗ. Присутній на цій події Повноважний Посол США в Україні Джон Гербст назвав прийняте у перші роки незалежності Президентом і Верховною Радою України рішення погодитися на ліквідацію такого виду озброєнь мужнім і мудрим. Своєрідним трофеєм пана Гербста став подарований йому утилізаторами кінчик «носа» тільки-но розрізаного бомбардувальника...

      Нагадаємо, що угода про надання Україні допомоги в ліквідації стратегічної ядерної зброї і запобіганні поширенню зброї масового знищення між нашою державою і США була підписана ще в 1993 році. Успадковані ж від радянської імперії важкі бомбардувальники за кошти американського уряду в нас почали знищувати тільки наприкінці 2002 року. Крилаті ракети з ядерним боєзарядом для тієї ж таки стратегічної наступальної авіації утилізували або передали Росії раніше. Недешеве утримання такого собі доважка до них у вигляді надто дорогих літаючих «іграшок» практично на приколі, без будь-якого застосування на бойових чергуваннях, по суті, втрачало сенс. Відповідні міжнародні договори підрізають крила для польотів на таких красенях, як кажуть, по саме нікуди. Тож останнім найсумнішим парадом для них стала дорога на металобрухт. За виручені в такий спосіб кошти, як стверджують чільники Міноборони, вже придбано 65 квартир для військовослужбовців.

      Прикметно, що в церемонії показової утилізації найгрізнішого і найдосконалішого витвору часів холодної війни не взяв участь голова полтавської облдержадміністрації, соціаліст Степан Бульба. Як з'ясувалося, не через завантаженість іншими справами, а, так би мовити, з ідейних міркувань. За словами керівника області, йому як фаховому військовому, українському офіцеру «було б неприємно бути присутнім при ліквідації першокласної зброї, яка не мала аналогів у світі».

      Втім «убивці авіаносців» в Україні все ж поки що залишаються. Щоправда, тепер уже тільки в іпостасі трьох музейних експонатів. Один із них вгніздився на оглядовому «музейному» майданчику полтавського військового аеродрому.