Палестина просить грошей

02.02.2006
Палестина просить грошей

Дiти з «калашниковими» i тi пiшли за ХАМАСом. (Фото РЕЙТЕР.)

І в Палестині — «уряд технократів»?

      Держсекретар США Кондоліза Райс на початку цього тижня перебувала в Лондоні, де провела серію міжнародних переговорів з приводу ситуації, яка виникла на Близькому Сході після перемоги на виборах у Палестині радикальної організації ХАМАС. Пані Райс із жалем визнала, що Штати не зуміли правильно оцінити ситуацію та передбачити перемогу радикалів. За словами держсекретаря, перемогою ХАМАСу здивований навіть сам ХАМАС. «Ми недооцінили ступінь ворожості, яку палестинський народ відчуває до ветеранів із партії ФАТХ», — визнала Райс. Вона також пообіцяла, що її країна не фінансуватиме терористичну організацію, яка закликає знищити Ізраїль, навіть якщо вона буде присутня в уряді.

      Нагадаємо, що Ізраїль під час арабсько-ізраїльської війни 1967 року окупував палестинські землі на Західному березі річки Йордан та у Східному Єрусалимі й розселив на них приблизно 400 тисяч євреїв. У зв'язку з цим у статуті ХАМАСу міститься положення про знищення Ізраїлю, хоча таких слів немає у виборчій програмі організації.

      «Близькосхідний квартет» посередників у складі США, Росії, ООН та ЄС у понеділок зробив вельми обережну заяву, яку озвучив генсек ООН Кофі Аннан. У відозві не міститься вимог до ХАМАСу негайно відмовитися від насилля та визнати Ізраїль. Там лише зазначено, що новий палестинський уряд у майбутньому повинен продемонструвати свою відданість цим принципам.

      Британська газета «Гардіан» повідомила, що президент Палестинської автономії Махмуд Аббас погрожує відставкою, якщо ХАМАС не виявить достатньої гнучкості при формуванні такого складу уряду, який може розраховувати на міжнародне визнання та фінасову допомогу. Держсекретар США Райс телефонувала Аббасові і просила його залишитися на посаді, щоб ситуація остаточно не вийшла з-під контролю. Відтак є відомості, що президент та переможці виборів уже досягли широкої угоди про принципи формування майбутньої Палестинської адміністрації. Відповідно до цієї угоди, представники ХАМАСу очолять відомства, які займаються політикою соціального забезпечення населення, а ключові посади у зовнішньополітичному і фінансовому відомствах та в МВС займуть так звані незалежні фахівці, які формально не пов'язані з екстремістами. Тобто йдеться про так званий уряд технократів.

      Виконувач обов'язків прем'єр-міністра Ізраїлю Ехуд Ольмерт упродовж останнiх днiв вів телефонні переговори з цілою низкою світових лідерів та заручився їхньою підтримкою в тому, що вони не визнають уряд ХАМАСу до того часу, поки ця організація не відмовиться від свого програмного постулату про знищення держави Ізраїль. У відповідь лідер ХАМАСу Халед Машаль, який надалі здійснює керівництво зi столиці Сирії — Дамаска, заявив, що його організація після перемоги на виборах має «дуже реалістичний підхід», але при цьому не поступиться міжнародному тиску і не визнає Ізраїль.

      Адміністрація США і керівництво ХАМАСу роблять пробні випади один проти одного, але водночас розпочали таємні контакти з великого кола питань, про що повідомила палестинська інформагенція ВАФА. Алжирська газета «Аль-Хабар» цитує заступника політбюро ХАМАСу доктора Мусу Абу-Марзука, який сказав: «Вашингтон наразі замінив прямі контакти з нами на неофіційні та непрямі, але ХАМАС на найближчій стадії хотів би перейти до прямих переговорів зі США». При цьому обидві сторони керуються прагматизмом. Штати змушені вести переговорний процес хоча б виходячи з інтересів свого «близькосхідного дитяти» — Ізраїлю, а ХАМАС підштовхують до переговорів «з імперіалістично-сiоністським ворогом» фінансові проблеми.

Дадуть грошей воріженьки?

      70 відсотків палестинців безробітні, середній місячний дохід пересічного мешканця Палестини становить трохи менш ніж 100 доларів (для порівняння, в Ізраїлі цей показник становить півтори тисячі доларів). Фактично палестинці виживають за рахунок закордонної допомоги. Донори вклали в Палестинську автономію впродовж одинадцяти останніх років понад 6 млрд. доларів. І, за словами західних дипломатів, навряд чи припинять фінансову допомогу ПА найближчим часом. ХАМАС ХАМАСом, але у разі припинення допомоги на межі виживання опиниться більшість палестинського населення. Новостворений уряд повинен буде розпочати свою діяльність із негайного пошуку 100 млн. доларів, які потрібно виплатити у вигляді зарплатні 137 тисячам держслужбовців, включно з 34 тисячами вчителів та 9 тисячами медпрацівників, та 70 тисячам поліцейських і агентів різноманітних спецслужб. Якщо ж ХАМАС реалізує декларовані наміри і замінить стару поліцію та спецслужби своїми людьми, то знадобиться додаткова велетенська сума для можливих компенсацій і працевлаштування звільнених.

      Наразі ХАМАС прагне інтегрувати своїх бойовиків, створивши єдину палестинську армію. Офіційно працевлаштувавши своїх прибічників, ХАМАС відразу «вбиває ще одного зайця». Оскільки головнокомандувачем палестинської армії, за Конституцією, є президент, то ХАМАС може сказати всьому світові, що в нього більше немає власної воєнізованої міліції й організація перетворилася на виключно політичну.

      На цей час головним фінансовим донором залишається Європейський Союз, який щороку, починаючи з 2003 року, перераховує Палестині близько 613 млн. доларів. Щорічна фінансова допомога США становить приблизно 400 млн. доларів. Саме тому один із лідерів ХАМАСу, можливий голова нового уряду Ісмаїл Ханія, позавчора звернувся до Євросоюзу та США із закликом не припиняти фінансування ПА у зв'язку з перемогою на виборах його організації, повідомляє Бі-Бі-Сі. Це прохання повторив також президент Аббас. Ханія закликав до проведення переговорів без попередніх умов між ХАМАСом та міжнародними донорами Палестини й пообіцяв при цьому, що виділені гроші не підуть на збройну боротьбу з Ізраїлем.

      Від фінансового краху вже найближчим часом ПА може врятувати лише Саудівська Аравія, якщо перекаже палестинцям обіцяні цього тижня 100 млн. доларів. Президент Аббас заздалегідь попросив гроші у короля Саудівської Аравії Абдулли ще під час їхньої зустрічі в Ер-Ріяді у грудні минулого року. На думку ізраїльських ЗМІ, саудівські гроші можуть «викупити час» не лише для ХАМАСу, а й також для Ізраїлю, який отримає більше часу для оцінки ситуації та розробки тактики своїх майбутніх відносин з ХАМАСом. Саудівська Аравія «змилостивилася» і пообіцяла прислати Палестині гроші після того, як ЄС відмовився виплатити ПА черговий транш у 60 млн. доларів за листопад минулого року (це було покарання за те, що Махмуд Аббас несанкціоновано підвищив зарплати високопосадовим чиновникам та офіцерам сил безпеки, а також розпочав виплачувати регулярні доплати радикалам із «Бригад мучеників Аль-Акси», воєнізованого крила організації ФАТХ). Завдяки саудівським грошам можна буде виплатити зарплатню держслужбовцям за січень.

      При цьому в Палестині виникло ще одне, додаткове, фінансове ускладнення. Річ у тім, що Ізраїль передає Палестині близько 60 млн. доларів у вигляді податкових надходжень та митних зборів.  35 млн. із цих коштів мали бути переказані палестинцям цього тижня, однак виконувач обов'язків прем'єр-міністра Ізраїлю Ехуд Ольмерт, дізнавшись про перемогу на виборах радикалів, заявив, що не перекаже палестинській адміністрації належну суму, оскільки ці гроші можуть бути використані на фінансування терористичних атак ХАМАСу проти Ізраїлю. Таку заяву керівник Ізраїлю зробив на зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. А вона, у свою чергу, сказала, що Євросоюз не фінансуватиме Палестину, поки ХАМАС не роззброїться і не визнає Ізраїль...

Цікаві пози в чеканні на новий уряд

      Усі поточні заявив та дії адміністрації США, Євросоюзу, Ізраїлю та ХАМАСу до смішного нагадують стосунки «звiрiв у лiсi», коли противники прибирають найгрізніших виглядів та поз із метою залякати одне одного. А ще — відверте блефування картярів з метою ввести противника в оману. Все стане на свої місця, коли світ побачить склад нового уряду Палестини та його перші кроки й почує перші офіційні заяви. Тоді настане час переходити від слів до дій. Європа задумається, чи варто відмовлятися від фінансування Палестини й поступатися відтак важелями впливу на Раммалу Ірану та іншим радикальним ісламським режимам Близького Сходу. Навіть Ізраїль розуміє таку перспективу і пропонує Євросоюзу продовжувати фінансову підтримку ПА.

      Ніхто ані на Заході, ані на Сході, ані в Ізраїлі не зацікавлений у внутрішньопалестинському конфлікті та розпаді Палестинської автономії. Тому вже тепер на Заході дозрівають «творчі розв'язання проблеми нейтралізації ХАМАСу», як пишуть ізраїльські ЗМІ. Наприклад, президент Махмуд Аббас має дуже широкі президентські повноваження, які він успадкував від Ясіра Арафата. За ним, зокрема, закріплене право остаточного підпису під усіма фінансовими документами автономії. Тож США та ЄС можуть переводити гроші не уряду ПА, а особисто президентові. Окрім того, якщо ХАМАС дотримається обіцянки і сформує так званий уряд технократів, Захід зможе співпрацювати з міністрами цього уряду і звести до мінімуму контакти з парламентом, в якому домінують депутати від ХАМАСу.

      Можливо, що все навіть склалося на краще, оскільки ФАТХ уже нестерпно набрид палестинському народу своєю корумпованістю, а керівництво ХАМАСу до цього часу жодним чином не було причетне до корупції та розкрадання бюджетних коштів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>