Зелені красуні своє «відморгали»? На ферму!

25.01.2006

      Незвичний подарунок одержали від запорізького ремонтно-будівельного підприємства «Зеленбуд» фермери регіону. Цими днями вони можуть приїхати до обласного центру за безплатним товаром, виготовленим з утилізованого сміття, для своїх господарств. Але сміття не простого, а винятково з ялинок. Не секрет, що хвою активно використовують як компост, а на гусячих фермах навіть як вітамінний корм. Ось запоріжці й не дають післяноворічному зеленому добру пропадати.

      Тільки-но зелені красуні своє «відморгали», їх почали підбирати спеціальні бригади «Зеленбуду». Разом із державною райадміністрацією обласного центру заздалегідь визначили місця складування ялинок і сосен. Для подрібнення деревопродукту «Зеленбуд» придбав спеціальну машину. Це вигідніше, ніж зачищати місто і вивозити ялинки на заміське сміттєзвалище.

       Уже встановлено, що з кожного викинутого на смітник деревця виходить у середньому відро «продукту». А з головної 22-метрової ялинки регіону, встановленої на запорізькому майдані Фестивальний, буде одержано близько трьох тонн продукту переробки (її змонтовано із 270 молодих красунь-«сестричок»).

      Чому «Зеленбуд» роздає, а не продає специфічну продукцію? Мотивація проста, каже директор ремонтно-будівельного підприємства Володимир Кауров: для фермерів «рентабельність» постноворічної акції буде мінусовою, якщо їм доведеться витрачатися не тільки на пальне («подарунки» господарства повинні забирати своїм транспортом). І без того продукт переробки потрапляє на ферми зазвичай територіально близьких до обласного центру сільських районів.