Сусіди сплачують більше

24.01.2006
Сусіди сплачують більше

       «Кров субсидіювання» може поставити на межу інфаркту «Нафтогаз України». До такого висновку дійшли експерти Світового банку, переглядаючи свої оцінки розвитку української економіки. Прогноз змінився у бік погіршення. Причина — нещодавнє збільшення ціни на газ. Такий висновок оприлюднили на прес-конференції наприкінці минулого тижня у Києві. Перехід до світових ринкових цін, як заявив директор СБ по Україні, Білорусі та Молдові Пол Бірмінгем, має бути поступовим. Українці, за його словами, все ще «субсидіюються» газом, сплачуючи 95 доларів за тисячу кубометрів. Це, як наголосив пан Бірмінгем, половина ринкової ціни, «всі ваші сусіди сплачують більше». Через це, зазначив він, Україна залишається дуже вразливою у своєму енергетичному секторі, який давно повинна була б реформувати.

      На прохання кореспондента «УМ» пояснити, з чого, за нинішньої ситуації, на думку експертів СБ, слід розпочати реформування енергетики, свої коментарі надав старший економіст представництва Марк Девіс. Він зауважив, що ціни на газ для українського населення значно нижчі за рівень відшкодування виробничих витрат. Завдяки цьому досягається той самий ефект, що і при оподаткуванні постачальників енергії та дотуванні споживачів. Економісти визначають це явище терміном «квазіфіскальна діяльність». Вона є дуже важливою, наголосив пан Девіс, оскільки йдеться про звітність, яка пов'язана з урядом, але не включається до бюджету. Скажімо, якщо взяти діяльність НАК «Нафтогаз України», то в ній спостерігається такий парадокс: тарифи на газ для індустріального сектору є високими, а для населення — набагато меншими. Проте у країнах iз ринковою економікою якраз навпаки.

      «Ваша квазіфіскальна діяльність, — зазначив Марк Девіс, — не відбивається у державному бюджеті». Показник квазіфіскальної діяльності в ньому, як стверджує експерт, становить 6 відсотків від обсягу внутрішнього валового продукту. Через те, що уряд відмовився поки що підвищувати тарифи на газо- і теплопостачання для населення, цей показник у 2006 році зросте до 8 відсотків і більше. «Кров субсидіювання» обіцяє великі втрати насамперед для НАК «Нафтогаз України». Операційна мережа компанії, зазначив пан Девіс, значно зменшиться, що суттєво послабить її здатність покривати витрати на свою діяльність та обслуговувати борг, який швидко зростає.

      До оголошення нової ціни на газ СБ перебачав зростання ВВП України в межах від 3,5 до 5,5 відсотка. Тепер, за оцінкою банку, цей показник слід знизити до 1,5—3,5 відсотка. Експерти також прогнозують негативний вплив українсько-російської газової угоди на поточний платіжний баланс нашої держави — його дефіцит може сягнути близько 3 відсотків внутрішнього валового продукту. Утім цей вплив, як вважають фахівці, буде пом'якшено завдяки валютним резервам Нацбанку України та позитивним співвідношенням державного боргу до ВВП — на рівні 25 відсотків на кінець минулого року. Водночас слід очікувати, як наголошують у представництві Світового банку, що бюджетний дефіцит на кінець 2006 року може сягнути 4—4,5 відсотка.