«Інтерівський» обов'язок

20.01.2006
«Інтерівський» обов'язок

      Керівник студії документальних фільмів Костянтин Стогній, журналіст Михайло Дворянчук та оператор Володимир Хоменко у складі ХI експедиції південно-полярної станції «Академік Вернадський» працюватимуть над чотирма новими стрічками циклу «Територія ризику», об'єднаних назвою «Королівство льоду».

      «За всю мою професійну діяльність — це буде найбільш екстремальна робота, — розповідає Костянтин Стогній. — Найекстремальнішим у моєму житті був хіба що час, коли мені, вісімнадцятирічному, дали в руки зброю і погнали виконувати «інтернаціональний обов'язок».

      Тепер, уже за власним бажанням, хлопцям доведеться виконувати «інтерівський» обов'язок. У складі експедиції вони мають переплисти сумнозвісну протоку Дрейка, несамовита течія якої поховала третину кораблів, затонулих за всю історію корабельних катастроф. Крім надзвичайно потужної течії, у водах протоки курсують айсберги. Володимир Хоменко сподівається, що йому, як людині, яка перетнула протоку, за давньою традицією почеплять у вухо срібну сережку і дозволять безкоштовно пити віскі в будь-якому порту світу. Щоправда, досвідчені експедитори «обламали» телеоператора, сказавши, що він «чув лише дзвін». Таких мореплавців англійська королева справді нагороджує сережкою, яка дає право на безплатний напій. Але це не віскі, а лише перша гальба пива у портових пабах.       Щоправда, такі моряки начебто мали право бути присутніми на певних королівських прийомах.

      Проте зараз у Володимира Хоменка голова болить цілком про інше: як забезпечити нормальне функціонування відеоапаратури при температурі мінус 59 градусів за Цельсієм.

      Найбiльш інтригуючим серед планів знімальної групи є пошуки залишків легендарно-міфічної таємної нацистської «Бази 211». Що ж, як то кажуть, дай Боже нашому теляті вовка з'їсти.

      Телевізійники намагатимуться також дістатися до поселення «Вілла Баварія», розташованого в центральній частині Чилі. Подейкують, саме там губляться сліди фашистської чолівки — Гітлера, Бормана та Мюллера. Принаймні ще донедавна поселення було обгороджене колючим дротом і охоронялося вишками з кулеметниками.

      Переважно ж майбутні фільми мають розповідати про роботу станції «Академік Вернадський» і про дослідження та досягнення українських учених на Шостому континенті. Виявляється, українські мікробіологи з мікроорганізмів Антарктиди виділили продуценти, які не мають аналогів у світі. Використовуючи їх у медицині, можна буде успішно долати ракові та виразкові хвороби.

      Усі цікавинки, які супроводжуватимуть шлях журналістів до Антарктиди, ми зможемо побачити на каналі «Інтер» у випусках «Новин» о 20.00. Діставшись «крижаної країни», журналісти обіцяють про всі події інформувати телефоном у тих же новиннєвих випусках. Якщо, звісно ж, дозволятимуть антарктичні умови і буде пристойна якість запису.

      Прямої відповіді на прагматичне запитання «УМ» стосовно джерел фінансування проекту та його вартості, Костянтин Стогній уникнув, пояснюючи це комерційною таємницею. Але те, що кошти на проект підуть достоту божевільні, звісно ж, натякнув. Значну частину фінансування бере на себе сам «Інтер».

      Хоча про те, що «інтерівський» проект має справді світовий масштаб, цього нікому не потрібно пояснювати. Розповісти українцям про те, що досягнення вітчизняних учених нічим не поступаються досягненням закордонних науковців — справа не менш шляхетна.

      Проект «Територія ризику» телеканал «Інтер» планує продовжити, фільмуючи інші незвичні, екстремальні й загадкові місця на Землі.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>