З днем незалежності, Хортице

19.01.2006

      Рівно дев'ять місяців знадобилося новій дирекції заповідника «Хортиця», аби отримати історичний документ: Державний акт на право користування землею. Бо датований ще 1987 роком акт «загубився» в затишних кабінетах посадовців, а без цього документа дирекція заповідника була майже безсила у наведенні порядку на землях Хортиці. «Ми виконали свій обов'язок, — сказав міський голова Євген Карташов, передаючи документ запрошеному до мерії гендиректору заповідника Костянтину Сушку. — Вважаю, що таким чином захищені й острів Хортиця, й інтереси всіх запоріжців».

      На «святковій» прес-конференції Костянтин Сушко не приховував свого, нехай і запізнілого, задоволення від розширення повноважень своєї команди. Тим паче, що дирекції офіційно підпорядковано як Хортицю, так і прилеглі до неї острови — Байда, Дубовий, Растьобін, урочище Вирва... «Ми одержали можливість впливати на перебіг подій, які розгортаються досить «навально», — сказав пан Сушко. — Сьогодні ж зберу юридичну службу: на часі — систематизація юридичних стосунків з орендарями. Є потреба в доперевірці багатьох моментів». Гендиректор запевнив, що власникам діючих оздоровниць не варто непокоїтися — їхній статус буде збережено, однак нових ніхто не будуватиме. Не буде ніякої адміністративної наруги і над мешканцями Хортиці, а їх тут близько півтори тисячі. Влада обіцяла поступово надавати добровільним відселенцям житло в «материковому» Запоріжжі.

             Проблемніше з функціонуванням на острові збанкрутілого Інституту механізації тваринництва Академії аграрних наук України: цій структурі належить дві третини угідь Хортиці. Костянтин Сушко, як з'ясувалося, заздалегідь підшукав інвестора, який допоможе науковцям реанімовувати господарство, паралельно опікуючись відновленням природного середовища (є потреба, приміром, у висаджуванні на острові дубів і лип).

      За тиждень-півтора перших відвідувачів прийме оновлений Музей історії козацтва: завершено ремонт даху, фасаду і більшості приміщень. А навесні має стати до ладу унікальний історико-етнографічний комплекс «Запорозька Січ». 2006-й, сподівається Костянтин Сушко, буде стартовим роком з реального перетворення легендарного острова на туристичну Мекку для шанувальників української минувшини.