Темрява — не друг італійцям

06.01.2006
Темрява — не друг італійцям

Типові будинки Віганелли.

      Мабуть, багато хто пам'ятає старий анекдот радянських часів про мешканців одного села, яким вряди-годи вдалося заробити гроші, і вони зібралися на раду вирішити, як зароблене витратити. Після багатьох вислуханих пропозицій слово взяв місцевий мудрець та запропонував: «А давайте на всі ті гроші купимо фанери, збудуємо аероплан та полетимо звідси до дідька».

      Та не всі селяни хочуть залишати свої рідні місця, хай і не дуже вдало вибрані їхніми предками. Адже в наш час навіть ландшафт цих місць можна суттєво підкоригувати.

 

Якщо гора затуляє сонце — геть гору!

      Так, нещодавно газета «Таймс» розповіла про розташоване в Італійських Альпах неподалік Мілана село Седріна. Там дві з половиною тисячі мешканців на своїх зборах вирішили знести вершину... гори, яка в осінньо-весняний період на півроку позбавляє село променів сонця.

      Звичайно, селяни не мають ні коштів, ні технічних можливостей для здійснення такого дорогого  проекту. Але тут на допомогу прийшов випадок. З'ясувалося, що гора складається з порід каменю під назвою мергель. Це залишки колишніх морських мушель, які впродовж мільйонів років земної еволюції під впливом вітрів, сонця та дощів перетворилися на глинисті чи кам’янисті породи. Мергель широко використовують у промисловості для виготовлення добрив для сільського господарства — він сприяє швидшому росту рослин. Тож стомлені від піврічного холоду та мороку селяни звернулися до італійської компанії, яка видобуває мергель, з проханням знести верхні 25 метрів гори, в результаті чого навіть у найкоротші зимові дні сонце має освітлювати Седріну принаймні три години на добу. Компанія відгукнулася, і її фахівці вже провели всі необхідні геологічні дослідження. Сільський голова Агостіно Леніза повідомив, що на цей час розробляється відповідний проект, який у 2006 році буде представлений на затвердження обласної влади, яка вже погодилася надати кошти на його реалізацію.

      Засновники Седріни вибрали зимове життя у темряві з огляду на те, що в цій гірській долині влітку краще вирощувати окремі види зернових культур. Але їхнім нащадкам набридло жити в темряві, платити велетенські рахунки за електрику  та ще й вислуховувати глузування мешканців сусідніх сіл, які прозвали седрінців «брінаті», що в грубому перекладі означає «відморожені».

Дзеркало для затемнених

      Утім це не єдине «темне» село в Альпах. Туринська газета «Ла Стампа» написала: «Якщо мешканцям Седріни вдасться здійснити задумане, то чому це не можуть зробити інші? В Альпах та Аппенінах є сотні сіл, де люди не бачать узимку сонця».    Таких сіл дійсно багато, але не в усіх із них сонце закривають гори, породи яких можуть знайти застосування в промисловості. Є й такі, які не знесеш навіть за сучасного розвитку техніки. І в цих випадках кмітливі селяни знаходять інші доволі нестандартні рішення.

      Про ідею мешканців іншого «темного» села — Віганелла, розташованого за 100 кілометрів на захід від Седріни, розповіла нещодавно Бі-Бі-Сі. Журналіст цього ЗМІ пише: «Коли я вперше почув історію про село в італійських Альпах, яке хоче встановити велетенське дзеркало, то подумав, що це жарт. Але мені вистачило одного телефонного дзвінка до мера Віганелли П'єрфранко Мідалі, аби переконатися, що він ставиться до задуманого дуже серйозно. Тому вирішив з'ясувати все на місці».

      На центральній площі села гостя з Бі-Бі-Сі зустрічало півсела. Хоча до чужинців тут звикли, оскільки селяни живуть за рахунок так званого екологічного туризму. Всі бажаючі можуть знайти в інтернеті перелік місцевих готелів із фотографіями номерів, які влаштовані у сільських хатах. Це гірське село особливо популярне серед буддистів Італії та інших країн Європи, які збираються сюди помедитувати серед тиші гір. «Медитувати» є з чим, оскільки посланець Бі-Бі-Сі з подивом занотував, що місцеві жінки намагалися обдарувати його капцями ручної роботи, які вони плетуть зі стебел... марихуани.

      Та повернiмося до болючої проблеми Віганелли, яка полягає в тому, що село збудоване в альпійській долині, яку оточують круті схили гір. Південна частина долини переходить у круту гору, за якою сонце востаннє заходить 11 листопада і знову з'являється лише 2 лютого. Впродовж цих тижнів «полярної ночі» на Віганеллу не падає жоден промінчик сонця. Але гори з північної частини долини освітлені сонцем цілий рік. Тож мерові Мідалі спала на думку ідея встановити в горах на півночі велетенське дзеркало, яке б рефлектувало сонячні промені на центральну площу села. Він уже найняв архітектора Джакомо Бондзані із завданням розробити план освітлення села. Той провів відповідні експерименти на мініатюрних моделях і впевнився, що в горах можна встановити дзеркало діаметром п'ять метрів, яке завдяки відповідно запрограмованому двигуну відстежуватиме рух сонця і освітлюватиме центральну площу села щонайменше впродовж п'яти годин на добу навіть у найкоротші грудневі дні.

      Але нинішню зиму мешканці Віганелли змушені пересидіти-таки в темряві, бо місцевий уряд наразі не в змозі виділити 100 тис. євро, потрібні для реалізації цього проекту. Утім чиновники обіцяють зібрати частину коштів до наступної зими, трохи «скинуться на сонце» мешканці села та, можливо, допоможуть благодійники, оскільки звістка про селян, які мріють про зимове сонце, поширилася у світових ЗМІ.

  • Блакитне око лагуни

    В Уругваї щойно здали в експлуатацію міст, який проліг через дивовижно мальовничу лагуну Гарсон. Він з’єднує 25-тисячне місто Роча з 65-тисячним містом Мальдонадо на південно-східному узбережжі країни, які є столицями однойменних департаментів. >>

  • Оце так надуло

    Данія зміцнила своє світове лідерство у галузі використання вітрової енергетики: 42,1% від всієї виробленої в країні енергії походить з вітрових електростанцій. Тепер головною амбіцією Данії є повна відмова від видобутих із надр землі джерел енергії. «2015 рік був значно вітрянішим, ніж у середньому попередні роки. >>

  • Як умру, то передайте...

    Президент Польщі Анджей Дуда під час симпозіуму Польського товариства трансплантації підписав декларацію про наміри, згідно з якою у випадку смерті його органи будуть передані для трансплантації. До подібних дій голова польської держави також закликав інших поляків, повідомляє сайт Польського радіо. >>

  • Метро для валізи

    Відомо, що Швейцарія має найрозвиненішу в світі систему громадського транспорту. А тепер у цій альпійській країні хочуть створити ще й вантажне метро для приватних речей громадян, повідомила швейцарська інформагенція swissinfo.ch. Цю ідею вважають одним із найамбітніших інфраструктурних проектів, які будь-коли обговорювалися у Швейцарії. >>

  • Таємниця дев’ятої планети

    Вчені Каліфорнійського технологічного інституту Майкл Браун і Костянтин Батигін (виходець із Росії) навели докази існування гігантської планети на околицях Сонячної системи, маса якої перевищує земну приблизно в 10 разів, а період обертання навколо Сонця (планетний рік) становить приблизно 10-20 тисяч років, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>

  • Де лиш не ступить нога жінки

    Ще півстоліття тому ніхто і не подумав би, що жінки можуть брати участь у космічній програмі. Тоді на прохання однієї з американок надати їй можливість пройти тренувальний курс із підготовки космонавтів (чи астронавтів, як говорять у США), НАСА відповіла, що не має у своїх планах намірів набирати жінок. >>