Євросоюз став ближчим на одне село

28.12.2005

      Останнім часом кордони між Україною та західними сусідами знову стало важче долати. У черзі доводиться вистоювати годинами. Тому відкриття кожного нового міжнародного пункту пропуску є оптимістичною подією.

      Окрім Чопа та Ужгорода, тепер до Словаччини можна потрапити і через невелике село Малі Селменці на Ужгородщині. Третій міжнародний пункт пропуску між Україною та Словаччиною поки що є радше символічним. Адже перехід через нього дозволено лише пішки чи на велосипеді. Проте важливість цієї події підкреслювали делегації найвищого рівня: з України — на чолі з міністром-закарпатцем Віктором Балогою та Словаччини — на чолі з віце-прем'єром Палом Чакі.

      Адже у випадку з Селменцями йшлося і про відновлення історичної справедливості. Після Другої світової війни село, населене угорцями, було розділене між Чехословаччиною та Україною. Так, колись єдині Селменці за одну ніч стали розділеними на Великі (словацькі) і Малі (українські). Десятиліттями родини не могли спілкуватися між собою. Тому відкриття міжнародного пропускного пункту саме у цьому місці є свідченням поваги до загальнолюдських цінностей та прав меншин. Про що говорили угорські політики та журналісти, яких було на відкритті не менше за словацьких та українських колег.

      Україна чимало приклалася, аби відкрити третій міжнародний перехід зі Словаччиною. За словами закарпатського «губернатора» Олега Гаваші, на розбудову митної інфраструктури, прокладання ліній електропередач, телефонного зв'язку, вуличну електрифікацію, проведення дороги вкладено майже мільйон гривень. Все зроблено для того, аби кордон з нашого боку не відрізнявся від кордону Євросоюзу.

      А закарпатці тим часом чекають на відкриття інших міжнародних пунктів перетину — в Солотвині з Румунією та в Соломонові з тією ж Словаччиною. Роботи там уже ведуться.