Вінні-Пуху — 80. По-моєму, так!

27.12.2005
Вінні-Пуху — 80. По-моєму, так!

Це дiснеївський Пух.

      Десь у ці дні, перед Різдвом 1925 року на сторінках газети «Лондон івнінг ньюз» в оповіданні «Неправильні бджоли» вперше з'явився кумедний плюшевий ведмедик Вінні-Пух. Син літератора Алана Александра Мілна Крістофер Робін дуже любив гратися зі своїм плюшевим ведмедиком, якого він назвав на честь побаченого у лондонському зоопарку мишка Вінні, він і став героєм оповідань, а хлопчик-друг Пуха — Крістофер Робін — тезка і портрет реального Крістофера Робіна. Звідки ж тоді взялися Віслючок, Паць, Кенгуру? З дитячої Крістофера, де вони жили у плюшевій подобі. У 1926 році популярні оповідання вийшли окремою книжкою, а потім у перекладі 40 мовами світу.

      Через п'ять років після смерті автора, в 1961 році, Вінні-Пух перейшов у власність компанії «Уолт Дісней». Доньки Діснея дуже любили цю книжку і теж посприяли мультиплікації Вінні. Дісней трохи змінив ілюстрації художника Шепарда, які супроводжували оповідання Мілна.

      Весь 2006-й рік компанія «Уолт Дісней» планує святкувати 80-річний ювілей ведмежатка, яке, хоч і з тирсою у голові, але гроші вміє заробляти ой як добре — 5,6 мільярда доларів щорічно: мультики, сувеніри, телепрограми, журнали, книжки. Прибутковішим за Пуха персонажем є тільки Міккі Маус. А тим часом, повідомляє newsru.com, внучка Мілна — Клер Мілн, яка живе в Англії, намагається повернути собі права на дідового ведмедика. На початку грудня американський суд відхилив її позов, і тепер англійка збирається подати апеляцію.

      А в 2007 році вийдуть свiжі серії мультфільмів про ведмедика Вінні-Пуха, і там у нього з'явиться нова подружка — шестирічна рудоволоса дівчинка. Хоч нічого подібного в оповіданнях Мілна не було, але «продовження» історій про Пуха викликають шалений ентузіазм дорослих і дітей, бо як свідчать соціологічні опитування, найбільше приваблюють дітей стосунки персонажів, їхня дружба і доброта.