Унітаз для «третьої статі»

21.12.2005

      Власники розважальних закладів одного з передмість Ріо-де-Жанейро невдовзі будуть сушити собі голови, вишукуючи місце для вбиралень «нового покоління», призначених для обслуговування трансвеститів. Законопроект, який зобов'язує нічні клуби, торгові центри, кінотеатри і великі ресторани забезпечити окремим туалетом цю категорію громадян, днями прийняли в муніципалітеті бразильського міста Нова-Ігаусу.

      32-річний член муніципальної ради Морейра каже, що ця чудова ідея спала йому на думку під час місцевого фестивалю самби, коли на танцювальному святі з'явилися кілька десятків трансвеститів. Мовляв, усе б нічого, але усім цим довгоногим чоловікам на високих підборах рано чи пізно закортить усамітнитись у кабінці вбиральні, а це щоразу створює реальну проблему для «нормальних» людей. Справді, на яку букву — М чи Ж — орієнтуватись «чи то дівчині, чи то видінню» із яскравим макіяжем, що після найближчого розгляду виявляється чоловіком? Жінки почуваються ніяково, зустрічаючи трансвеститів у дамській кімнаті, та й чоловіки не хочуть, щоб такі особи користувалися чоловічим туалетом. Самим трансвеститам і поготів  неприємно, коли вони стають об'єктами прискіпливої уваги у громадських вбиральнях.

      За словами представника мерії, багато хто з цих людей рідко буває в ресторанах, гуляє на вечірках і відпочиває в кафе, оскільки досi для них не були передбачені гігієнічні зручності. «У нашому містечку живе 800 тисяч людей, і з них майже 28 тисяч є трансвеститами, — бідкається Морейра. — Настав час покласти кінець несправедливості».