Як селяни бароко бережуть

17.12.2005

      Селище Білки на Закарпатті відоме багатьма іменами та подіями. Досить згадати знаменитого силача Івана Фірцака (Кротона). Але до родзинок Білок належить і Свято-Успенська греко-католицька церква. Вона унікальна тим, що її в середині XIX століття розписував відомий художник Фердинанд Видра. І, на відміну від інших церков, його розписи тут збереглися. У першу чергу тому, що за совєтського режиму білківчани не дали перетворити свою греко-католицьку церкву на склад, а зробили з неї музей атеїзму.

      Після легалізації постало питання, що робити з унікальними розписами. Адже за 150 років вони були суттєво пошкодженi, подекуди в тріщини на стінах уміщався кулак. Та громада села вирішила піти важчим, але правильним шляхом: відновлювати розписи. Майже 8 років тривала реставрація, яку своїми коштами утримували селяни, що є рідкісним прикладом громадянської і культурної свідомості наших земляків.

      Відомі закарпатські митці Антон Ковач, Павло Ковач, Михайло Приймич, Мар'ян Олексяк з Дрогобича крок за кроком відновлювали намальоване талановитою рукою Фердинанда Видри. І днями їхню роботу при переповненій церкві було освячено єпископом Мукачівської греко-католицької єпархії Міланом Шашіком. Цікаво, що освячення відбулося саме в 16-ту річницю першої служби у повернутому греко-католикам храмі.

      Оновлена церква вражає своєю мистецькою величчю. Це одна з рідкісних можливостей побачити на Закарпатті справжнє бароко. Після реставрації білківський Свято-Успенський храм відразу став однією з найбільших церковних пам'яток Закарпаття.