Не тіште нас краплею в морі

15.12.2005

      Минулої суботи на просторій площі поблизу криворізької мерії відбувся зініційований місцевою організацією партії «Батьківщина» мітинг під гаслом «Від приватизації «Криворіжсталі» — 10 відсотків Кривому Рогу». Його учасники висловили рішучу незгоду з обіцянкою Голови Верховної Ради України Володимира Литвина домагатися виділення для міста гірників лише 240 мільйонів гривень, себто одного відсотка від вирученої суми. На їхнє переконання, комплексні заходи, спрямовані на вирішення екологічних та медико-соціальних проблем, реформування комунальної галузі, капітальне будівництво, ремонт житлового фонду та доріг у Кривому Розі вимагають удесятеро більше коштів.

      Така вимога грунтується зовсім не на голому місці. Адже розвиток «Криворіжсталі» та підприємств гірничо-видобувного комплексу спричинили цілу низку глобальних проблем. Так, внаслідок видобутку з надр Кривбасу мільярдів тонн залізорудної сировини тут залишилися відкриті виробки, пустоти старих шахт заповнилися високомінералізованими грунтовими водами, які підтоплюють житлові будинки, а штучні гірські масиви та рукотворні озера дедалі ближче підбираються до осель криворіжців. До цього слід додати й щорічні сотні тисяч тонн шкідливих викидів в атмосферу. Отож доводиться констатувати, що місто опинилося на межі екологічної катастрофи і вже нині має один із найвищих в Україні рівень легеневих, серцево-судинних та онкологічних захворювань.

      Також у місті в аварійному стані перебувають сотні житлових будинків, гостро не вистачає коштів на ремонт покрівель, міжпанельних швів, заміну ділянок водо- та газопроводів, ремонт доріг тощо. Ці заходи вимагають комплексних підходів, для яких одного відсотка суми, вирученої від продажу «Криворіжсталі», вочевидь недостатньо.