Бразильське «мило» гонор змило

15.12.2005
Бразильське «мило» гонор змило

Марина Вергелюк робить рахунок 32:32... (Фото РЕЙТЕР.)

      Скільки б наставник збірної України не розповідав про прогрес бразильської збірної, скільки б не звертав увагу, як важко далася перемога над ними непереможним у Санкт-Петербурзі румункам, наші дівчата, вочевидь, у це не повірили. Можливо, тому, що у сьогоднішньому складі «синьо-жовтої» команди було не так багато учасників того поєдинку в Афінах, де українки переграли латиноамериканок лише у два м'ячі. З іншого боку, гандболістки з батьківщини мильних серіалів настільки оволоділи нюансами європейського гандболу, що навіть ідеальна гра наших співвітчизниць не гарантувала б перемоги.

      Важко на відстані визначити, чому підопічні Леоніда Ратнера з перших хвилин погодилися на запропонований суперницями «відкритий гандбол». Відомо ж, що бразильці в усіх ігрових видах спорту практикують принцип «ви нам заб'єте скільки зможете, а ми — скільки захочемо». Можливо, чудова гра на чемпіонаті світу нашого голкіпера Тетяни Ворожцової наштовхнула її партнерок на думку, що за таким сценарієм ми зможемо «перекидати» латиноамериканок? У принципі, Тетяна свою порцію «сейвів» зробила, відбивши 13 з 45 кидків, Олена Резнір стабільно реалізовувала семиметрові, яких через жорсткість захисту «жовто-зелених» призначалося дуже багато, високий відсоток реалізації флангових проривів показали досвідчені Марина Вергелюк та Олена Радченко. Так у чому ж ми програли?

      Можна, звичайно, звернути увагу на те, що не закинула жодного м'яча у матчі наша «дальнобійниця» Анастасія Бородіна, але це можна було передбачити, враховуючи зріст її опоненток. На мій погляд, визначальним, особливо на останніх секундах став такий суто баскетбольний компонент гри, як підбори. Вони й нівелювали відмінну реакцію Ворожцової. Ось вам хронологія вирішальних хвилин «мильного серіалу» після того, як за вісім хвилин до завершення Резнір укотре реалізувала штрафний кидок, встановивши стратегічно вигідний рахунок — 30:27 на нашу користь. А потім були: відчайдушний сейв Ворожцової — добивання Олівейри, Сілва реалізовує семиметровий, Мескута точним кидком завершує прорив з лівого краю і завершується цей відрізок тим, з чого і розпочався — Ворожцова відбиває потужний кидок, а на підборі Ідаліна, яка робить 31:30 на користь збірної Бразилії. Як бачимо, на 50 відсотків усе вирішили підбори! Марина Вергелюк встановила рівновагу — 32:32 і за 25 секунд до кінця (черговий сейв Ворожцової) з м'ячем були українки. Якось недоречно казати про бронзових призерок Олімпіади-2004, що їм у кульмінаційний момент не вистачило досвіду, але виглядало все саме так. Замість спокійного розіграшу м'яча до «вірного» вони дозволили Вівіан Жак перехопити м'яч і відправити у відрив Олівейру, яка приносить перемогу своїй команді за кілька секунд до фінальної сирени і позбавляє нашу команду всіх шансів на медалі. Більше того, якщо дівчата Леоніда Ратнера програють в останньому матчі німкеням, а збірна Бразилії переграє француженок, то латиноамериканки опиняться вище українок у турнірній таблиці чемпіонату світу.

      А півфіналісти чемпіонату світу визначилися за тур до завершення чвертьфінального групового раунду. Сьогодні, з одного боку, угорки та росіянки, а з іншого — румунки та данки в очних протистояннях визначать склади півфінальних пар.

 

ТАБЛО

XVII чемпіонат світу серед жінок.

Другий раунд. 2-й тур.

Група 1:

Південна Корея — Хорватія — 38:34 (20:19), Норвегія — Росія — 22:26 (11:12), Угорщина — Голландія — 37:30 (21:16)

Становище команд:

Угорщина — 8 очок (+23), Росія — 8 (+22), Південна Корея — 4 (-9), Голландія — 3 (-17), Норвегія — 1 (-11), Хорватія — 0 (-8).

Група 2:

Румунія — Німеччина — 37:26 (20:14), Франція — Данія — 19:22 (10:11), УКРАЇНА — Бразилія — 32:33 (17:16; Олена Резнір — 12 голів, Марина Вергелюк — 4, Ганна Сюкало — 4, Олена Радченко — 4, Олена Яценко — 3, Наталя Ляпіна — 2, Ірина Шибанова — 2, Тетяна Шинкаренко — 1)

Становище команд: Румунія — 8 (+18), Данія — 7 (+13), Німеччина — 4 (+2), УКРАЇНА — 3 (+1), Бразилія — 2 (-18), Франція — 0 (–16).