Не дратуйте «Вовкiв» з Києва

15.12.2005
Не дратуйте «Вовкiв» з Києва

Господар щитів — киянин Ратко Варда.

      У попередньому сезоні Євроліги ФІБА пітерське «Динамо» заволоділо цим почесним трофеєм, вигравши на різних стадіях усі 20(!) матчів. І у новому турнірі Кубка Європи вони розпочали з шести перемог. Очевидно, підопічні Фотіса Кацікаріса сподівалися продовжити свою непереможну ходу і на початку 2-го групового раунду. Тим більше що до українських клубів у команди із Санкт-Петербурга особлива «любов» — внесок наших команд у динамівську серію був досить вагомим — загалом ми російському суперклубу поступалися сім разів. Запам'ятав свої поразки від баскетболістів з берегів Неви і БК «Київ», тож їхав на цей матч з особливим почуттям. Додатковою мотивацією для гостей стала і своєрідна «гостинність» по-пітерськи.

      Як розповідає кореспондент офіційного сайту клубу Олександра Волкова, БК «Київ» з'являвся на майданчику під пісню «Ти ж мене підманула» та коментар анонсера, який, знущаючись, перекрутив прізвища всіх наших легіонерів на український лад. Забув самозакоханий шоумен, що хижаків дратувати не можна, а нашу ж команду називають «вовками». Ось і «розірвали» київські гості пихатих динамівців, поклали край міфу про їх непереможність та спростували динамівський саундтрек «з натяком» з кінофільму «Місія нездійсненна». Основну роль у фіаско російського клубу зіграв з перших хвилин  центровий «беків» Варда, який панував під щитами. 7:0 — це був лише початок сенсації. Господарі майданчика спробували відігратися за рахунок дальніх кидків. Особливо вдало «триочкові» виходили у Мильковича (5 влучень за дві чверті), але загалом цього виявилося не достатньо для того, щоб бодай наздогнати несподівано «зубастого» суперника.

      Приголомшені господарі майданчика спробували взятися за справу «серйозно» після першої перерви, але Ренато Паскуале у цей вечір підготував своїх підопічних до будь-яких ходів «синьо-білих». Особливо потужно виглядав наш захист — Ратко Варда, Горан Ніколич та Майкл Харрісон буквально притиснули до паркету велетнів суперника — Міддлтона та екс-киянина Григорія Хижняка. Не допоміг пітерським баскетболістам і пресинг, який вони застосували у третій чверті, у якій переможці Євроліги ФІБА змогли влучити у кошик лише за 2,18(!) секунди до останньої перерви. Підопічні Кацікаріса більш-менш знайшли протидію різноплановій і стабільній грі гостей лише у заключній десятихвилинці, коли вже відставали на 26 очок. У певний момент гандикап киян почав навіть зменшуватися, але при цьому у гравців російського клубу почали не витримувати нерви. Спочатку Зібіров штовхнув «вовка» Луковські, потім Маккалоу по-футбольному «завалив» удвічі більшого за нього Варду. Як наслідок, технічні фоли пітерців зменшили їхній «порив». Тож триочковий кидок Кецмана разом із фінальною сиреною встановив рахунок феноменальної перемоги БК «Київ» — 90:63. Підопічні Ренато Паскуале завдали «Динамо» не просто першої поразки на міжнародній арені, а й найгучнішої в його історії.

      Після матчу наставник київської команди підкреслив, що запорукою перемоги стало те, що свої найкращі матчі у сезоні провели гравці двох основних позицій — центровий Варда та плеймейкер Луковські, чудово увійшов у гру новачок команди — Гільерме Джованноні. Найбільше ж Паскуале задоволений грою у захисті та загалом високим потенціалом команди навіть за відсутності Ламарра Гріра, який має відновитися вже до гри 20 грудня з «Фенербахче».

 

ТАБЛО

Кубок Європи. Чоловіки.

2-й груповий раунд. 1-й тур.

Група I: «Фенербахче» (Туреччина) — Німбурк (Чехія) — 92:84, «Динамо» (Санкт-Петербург, Росія) — БК «Київ» (Україна) — 63:90 (14:17, 19:25, 6:23, 24:25; Милькович — 21, Ашкрабич — 11, — Варда — 19, Луковські — 14, Джованноні — 12, Харріс, Кецман — 11).