Махно на Ятрані

08.12.2005

      Така ідея виникла в учасників відкритого засідання громадської колегії Голованівської райдержадміністрації. Засідання відбулося майже одночасно із виходом на шпальтах «УМ» матеріалів про Нестора Махна (див. номер від 30 листопада). Керівники політичних і громадських організацій району, депутати місцевих рад, керівники підприємств та установ, селищні і сільські голови, які були присутні на цьому засіданні, схвалили рішення про спорудження пам'ятника українській селянській армії Нестора Махна. Наразі на реалізацію задуму почали збирати кошти.

      Як свідчить історія, у 1919 році на річці Ятрань біля сіл Перегонівка та Полонисте селянською армією на чолі з Нестором Махном було завдано нищівного удару денікінській білогвардійській армії. Значення тієї перемоги, яку в історії називають Уманським проривом, було дуже великим не тільки для селянської армії і для України. Навіть один із командирів Червоної армії Орджонікідзе в листопаді того року в листі до Леніна писав, що «Денікін зламав собі шию на українському мужику».

      «До речі, денікінська армія йшла під гаслом «С намі Бог і Росія». Пiд таким  гаслом дехто з нинішніх політиків хоче пройти до українського парламенту на наступних виборах. Так що будівництво пам'ятника є дуже актуальним, — йдеться у зверненні громадської колегії до земляків. — Місце перемоги армії Махна над білогвардійцями на річці Ятрань має бути місцем бойової і військової слави українського народу». Тому ініціатори цієї ідеї просять зробити всіх, кому небайдужа історія Батьківщини, посильний внесок на спорудження пам'ятника.