А не будуть платити — перекриємо... унітаз

03.12.2005

      Поки що комунальне ноу-хау відчули на своїх унітазах 50 родин із 20 тисяч, які користувалися послугами цього комунального підприємства «на халяву». У боржниках здебільшого люди, котрі мають роботу, а дехто з них за водопостачання та водовідведення не платить упродовж останніх 10 років.

      Ноу-хау, придумане черкаськими кулібіними з водоканалу, досить просте: по каналізаційному стояку з підвалу, якщо квартира боржника знаходиться на 1— 5 поверхах, заводиться спеціальна заглушка. Вона буває надувною або механічною і надійно перекриває головний вихід з унітазу. Для боржників з верхніх поверхів пристрій вводиться у стояк з технічного поверху.

      «Таке відключення ми вже поставили на потік: щодня у Черкасах перекриваємо каналізацію у 2—3 квартирах. І якщо раніше спеціальній бригаді водоканалу треба було витратити на цю операцію одну годину, то тепер наші фахівці «набили руку» і справляються за 20—30 хвилин», — розповідає «Україні молодій» директор комунального підприємства «Черкасиводоканал» Сергій Овчаренко.

      За його словами, на водоканалі спочатку думали перекривати боржникам воду, але потім вирішили, що залишати їх без життєдайної вологи — не зовсім гуманно. Та й зрештою не надто ефективно — набрати відро води можна і в сусіда. А от проситися щоразу до когось у туалет — значно складніше «завдання на виживання». Отож майже цілий рік спеціалісти комунального підприємства мудрували над кресленнями, придумуючи ефективний метод перекриття каналізації. Навіть випробовували його на спеціальному стенді, доки переконалися, що він справді дієвий. І це дійсно так, адже ті черкащани, які вже залишилися без унітаза, наступного дня біжать до водоканалу, щоб розрахуватися за послуги. Але щоб розблокувати каналізацію, потрібно заплатити не лише борги, а й 490 гривень за роботу. Правда, були такі винахідливі городяни, котрі викликали аварійку й клялися, що у них забилася каналізація. Тепер цей номер не проходить, бо міська аварійна служба вже попереджена водоканалом і навіть має адреси боржників.

      Додамо, що перш ніж перекривати халявщикам унітази, Черкаський водоканал просить їх погасити борги, вивішує на під'їздах списки боржників, а тоді попереджує про саме відключення. Якщо ж і це не впливає, тоді до справи береться сантехнічна спецбригада.

      До речі, про ноу-хау Черкаського водоканалу уже довідалися їхні колеги з інших регіонів України й телефонують та просять креслення. Сергій Овчаренко каже, що ці папери очолюване ним підприємство надає усім охочим, і безкоштовно.