Знекровлення донорського центру

03.12.2005

      Близько 90 тисяч хворих Сумщини, які щорічно потребують препаратів та компонентів донорської крові, можуть залишитися без цієї життєво необхідної допомоги. 10 грудня обласний донорський центр може припинити виробництво медичних препаратів. Про це повідомив на прес-конференції головний лікар центру Віктор Любчак.

      Свого часу донорський центр області став комунальним госпрозрахунковим підприємством. Це врятувало його від проблем, що за кризових років спіткали чимало подібних донорських центрів. Віктор Любчак, як віце-президент всеукраїнської Асоціації служб крові, наводить приклади Полтави, Черкас, Чернігова, де препарати крові фактично не виробляють. Сумський центр не лише вижив, а й постійно намагався оновлювати технології; має сучасну лабораторію, що гарантує безпеку переливання крові; випускає більше шістдесяти лікарських форм, частина яких для хворих просто незамінні...

      Центрові часом закидали, що препарати, виготовлені ним, мають вартість вищу, ніж у деяких інших виробників. Головний лікар Любчак з цим не погоджується. «Нас постійно перевіряють контролюючі органи як госпрозрахункове підприємство. І, повірте, якби був привід, нам відразу б висунули претензії. Ті ж споживачі, які спробували купувати препарати деінде, бо дешевше, знову зверталися до нас, зіткнувшись із проблемою якості. У нас медичні форми виготовляють за державними стандартами, і за останні п'ятнадцять років ми не маємо жодної рекламації. Перевірки ж показали, що собівартість наших препаратів найнижча в Україні». Саме завдяки цьому Сумський донорський центр отримує замовлення з інших областей та навіть Києва.

      Віктор Любчак у складі ради колективу підписав листа до Президента України Віктора Ющенка. У зверненні зосереджується увага як на проблемі сумського центру, так і служб крові загалом. «Склалася така ситуація, що у бюджеті лікувальних закладів 90 відсотків займає заробітна плата, і вони не можуть в достатньому обсязi придбати компоненти і препарати донорської крові. Через недостатню кiлькiсть замовлень ми вимушені закрити виробництво препаратів донорської крові і скоротити більше шістдесяти фахівців (усього працюють у СОДЦ 120 осіб). Враховуючи надзвичайну важливість донорської крові, компонентів і препаратів у екстремальній медицині, наданні ургентної допомоги і їхнiй прямий вплив на рівень смертності, ми просимо розглянути питання переведення всіх закладів служби крові України на державний бюджет, розміщення державного замовлення на донорську кров, компоненти та препарати з них».

      Розміщення державних замовлень — це лише одна з пропозицій  перебудови роботи служб крові. Через відсутність централізованого управління запасами крові, незастосування нових технологій в Україні щороку списується крові на 25-30 мільйонів. Дорогоцінну кров просто не встигають використовувати чи використовують нераціонально.

      Центру медичні заклади області заборгували понад півмільйона гривень. Ситуація парадоксальна: у критичних ситуаціях донорський центр має обов'язково надати кров лікарням, інакше його спіткає кримінальна відповідальність. За те ж, що медичні заклади з центром не розраховуються, відповідальність дещо інша — адміністративна.

      Нюансів у проблеми чимало. Віктор Любчак, лікар-трансфузіолог вищої категорії, почесний донор Радянського Союзу та України, автор низки винаходів для служби крові та кількох лікувальних методик, готовий відстоювати свою позицію на різних рівнях. Головне для нього та для його колег сьогодні — довести, що знекровлення їх служб зовсім необразно знекровить хворих, які потребують допомоги.