Немирний атом

01.12.2005
Немирний атом

Так усе починалося...

      Про ситуацію, що склалася у місті Нетішин на Хмельниччині, «УМ» уже писала (номер від 18 листопада). Нагадаємо, що 16 листопада в управлінні будівництва Хмельницької АЕС пролилася кров, пiдлогу вiд якої вiдмивали кілька днів. 15 потерпілих iз різними травмами потрапили до лікарні.

      «Це вже третя спроба силового захоплення адмінприміщення нашими міноритарними акціонерами, і я цілком усвідомлюю, навіщо вони це роблять, — прокоментував події колишній-нинішній голова правління ВАТ «УБ ХАЕС» Ігор Шевцов.

      Непевне становище головного будівельника атомної станції спричинили збори акціонерів, на яких обрали нове керівництво управління. Утім одна з конфліктуючих сторін стверджує, що насправді збори не відбулися, тобто вони були нелегітимними. Свої претензії ця частина акціонерів на чолі з паном Шевцовим оформила позовом до суду, але натомість опоненти, які звернулися до Рівненського райсуду, одержали ухвалу про законність цих зборів, що дало підстави новообраному голові правління Миколі Бірюкову, який раніше очолював одне з дочірніх підприємств управління, навіть звернутися в органи МВС по нову печатку. Судова тяганина триває ще й досі, а в товариства, яке має розбудовувати атомну станцію, є двоє голів, кожен з яких вважає себе законно обраним, а також дві ідентичні печатки.

      При цьому Ігор Шевцов надто категоричний у своїх твердженнях, і те, що сталося 16 листопада, називає «розгулом бандитизму». Зовсім інший погляд на ситуацію у протилежної сторони. Обраний «рівненськими акціонерами» голова правління товариства Микола Бірюков та яскравий представник цих акціонерів Ігор Голод наголосили: «Ми не бандити! В боротьбі за управління будівництва ми йдемо правовим шляхом — справедливості добиватимемося через суди».

      Водночас пан Бірюков зауважив, що безпідставно звинувачуючи частину нових акціонерів, Ігор Шевцов намагається відвернути увагу від себе, бажаючи уникнути розголосу своїх численних протиправних діянь, пов'язаних із розкраданням бюджетних коштів. За інформацією прес-служби ВАТ «УБ ХАЕС» (підконтрольної новим акціонерам), Генпрокуратурою було порушено не менше десяти кримінальних справ, пов'язаних із зловживаннями пана Шевцова, або ж ВАТ «УБ ХАЕС».

      Нині ж, як зазначив Ігор Голод, пан Шевцов розповсюджує міф про ядерну загрозу країні, яка буцімто виходить від нових акціонерів товариства. Однак саме Шевцов надвечір 16 листопада зазнав різкої критики на нараді в Хмельницькій облдержадміністрації. Звертаючись до пана Шевцова, голова Хмельницької ОДА Іван Гладуняк заявив: «Люди, які неадекватно реагують на ситуацію, допускають і провокують кровопролиття, не мають морального права будувати ядерні об'єкти. Безпека держави — це щось більше, ніж чиїсь амбіції. Тому, якщо ви не домовитеся з іншою стороною про співпрацю, не вирішите конфлікт законними шляхами, я клопотатиму перед НАЕК «Енергоатом» про розірвання угод із ВАТ «УБ ХАЕС» на обстеження і добудову третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС».

      Щодо захоплення приміщення ВАТ «УБ ХАЕС», то Микола Бірюков запевняє, що їхні дії були цілком законними: «Серед тих, хто о шостій ранку опинився в будівлі, були лише акціонери ВАТ «УБ ХАЕС» та десять співробітників Державної служби охорони, з якою ми мали відповідний договір. Ніяких бандитів iз нами не було!»

      Некомпетентність своїх опонентів Ігор Голод вбачає ще й у тому, що, за їхньою інформацією, розповсюдженою у пресі, його названо діючим радником голови Рівненської облдержадміністрації Василя Червонія, тоді як він був звільнений з цієї посади ще влітку.

      «Ніякого стосунку до купівлі акцій ВАТ «УБ ХАЕС» не має і колишній заступник голови Рівенської ОДА Дмитро Крючков, — заявив Ігор Голод. — У ці акції він не вклав жодної копійки. Хоча не секрет, що оскільки пан Крючков має певний пакет акцій ВАТ «УБ Рівненської АЕС», то згодом можливе створення потужної холдингової компанії на основі цих двох підприємств».

      Нині адміністративне приміщення товариства знову перебуває в руках прибічників колишнього голови правління. Ситуація навколо ВАТ «УБ ХАЕС», за зізнанням Миколи Бірюкова, який пропрацював в управлінні не один десяток років, спричинила в містечку атомників — Нетішині — справжній соціальний вибух, оскільки «втратити роботу в цьому місті — смерті подібне». На його думку, для виходу із такого становища «потрібно не допустити, щоб колишнє керівництво остаточно його розвалило». А для цього необхідно лише провести незалежний аудит — «і тоді все стане ясно».

      Аби переконати колектив товариства, що нові акціонери, насамперед, прагнуть змінити методи управління підприємством та впровадити новий план господарського розвитку досить інвестиційно привабливого підприємства, «нові» акціонери запропонували ті акції ВАТ «УБ ХАЕС», які пан Шевцов придбав за рахунок коштів товариства, пропорційно перерозподілити між працівниками управління будівництва. Окрім того, Микола Бірюков та Ігор Голод повідомили про підготовку до скликання позачергових зборів акціонерів, а також про відкриття кримінальної справи щодо подій 16 листопада за статтею «Масові заворушення».


      P.S. У п'ятницю відбулися чергові збори трудового колективу ВАТ «УБ ХАЕС» на яких був присутній президент ДП НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашківський. Для розв'язання конфлікту між двома групами акціонерів він запропонував досить несподіваний варіант: спірний пакет акцій ВАТ «УБ ХАЕС» у державну власність може викупити НАЕК «Енергоатом».