Альтернатива Данії

26.11.2005

      Дефіцит м'ясопродуктів і досі переслідує нас із прилавків супермаркетів, магазинів чи ринків. Нестачу м'ясопродуктів Україна завжди компенсувала за рахунок імпорту з-за кордону. Але зараз Міністерство аграрної політики шукає виходу з цієї проблеми, пробуючи нарощувати поголів'я свиней за данськими технологіями.

      Але майбутнє все-таки — за альтернативними способами вирощування, переконане керівництво АОЗТ Корпорації «Агро-Союз». Щоб принципи альтернативного свинарства стали зрозумілішими для українців, росіян, білорусів — усіх, хто зацікавлений у ефективному виробництві свинини, корпорація проводить в Україні міжнародну конференцію «Золоте порося-2005», яка проходитиме 7-11 грудня цього року в селі Майське Синельниківського району Дніпропетровської області.

 

      У конференції братимуть участь спеціалісти з України, США, Голландії, Австралії, Канади й Данії, які поділяться своїм досвідом впровадження альтернативного свинарства, його перевагами. А останніх — удосталь. Насамперед, вони дають змогу при невеликому стартовому поголів'ї значно збільшити виробництво м'яса за допомогою нових маловитратних і швидкоокупних технологій.

      В основі альтернативного свинарства, яке застосовує АОЗТ модельне господарство корпорації «Агро-Союз», лежить технологія групового холодного утримання свиней на глибокій незмінній підстилці. Така підстилка дає низку переваг. По-перше, таким чином вирішується проблема необхідності додаткового підігріву, що зменшує загальні витрати на обслуговування свинокомплексу і не обмежує поведінкові інстинкти тварин.

      По-друге, зберігаються енергоресурси. Утримання в неопалюваних приміщеннях на глибокій солом'яній підстилці використовується не тільки для відгодівлі та утримання свиней, а навіть для свиноматок із приплодом. Хоч ангари взимку й не опалюють, температура всередині приміщення залишається на 5-10 градусів вища, ніж зовні. Комфортний мікроклімат в ангарі підтримується за рахунок ферментації підстилки, змішаної з гноєм. У процесі шумування температура всередині підстилки досягає 40 градусів, а на її поверхні — близько 20. Навіть при дуже холодній погоді свині почувають себе затишно, зарившись у солому.

      Запропонована стратегія промислового виробництва свинини ефективна і не вимагає великих інвестицій. У порівнянні з традиційною технологією капіталовкладення, будівництво й устаткування ферми знижується у декілька разів. Так, для облаштування 1 місця для худоби буде потрібно 80—90 доларів (з розрахунку, що ферма-ангар міститиме 250 голів).

      Влітку оптимальний мікроклімат створюється за допомогою природної вентиляції, яку забезпечують прорізи в бічних стінках ангара. На холодні пори року ці прорізи зачиняють тентовими воротами, які не пропускають холод.

      Для свинокомплексу зі щорічним виробництвом 24-25 тисяч голів свиней на рік необхідно тільки 47 чоловік персоналу, у число яких входять як менеджери підприємства, так і робітники — тваринники, ветеринари, трактористи, слюсарі та інші. Середня продуктивність роботи — близько 65 доларів на людино-годину. Зменшити витрати вдалось за рахунок того, що не використовуюється технологічне обладнення, яке треба постійно прибирати й чистити, адже покладену солом'яну підстилку не треба змінювати до кінця відгодівлі. У міру забруднення в ангар додається нова порція соломи. Цю роботу можуть виконувати 5 людей, які й обслуговують 44 ангари. Тобто навантаження на одну людину — 8-9 ангарів, у кожному з яких по 250 свиней.

      Вартість вирощування однієї свині від народження до забійної ваги — 110 кілограмів — і здачі на м'ясокомбінат — 11021 доларів, іншими словами 1,1 долара на кілограм живої ваги — без урахування накладних витрат. Менш ніж за 5 років Корпорація «Агро-Союз» вийшла на виробництво 24 тисяч голів товарних свиней на рік. Фахівці корпорації підкреслюють, що альтернативне утримання — не тільки прибутковий бізнес, а й екологічне виробництво, гуманне до тварин.

      У рамках проведення конференції заплановані практичні заняття на базі свинокомплексу «Романовський» модельного господарства корпорації «Агро-Союз» , де і була розроблена і введена в експлуатацію експериментальна модельна ферма —  товарний репродуктор із зоною відкорму для вирощування 24-25 тисяч гібридних свиней у рік, що зараз виводиться на повну потужність. Саме там і розглядатимуться можливості практичного застосування інновацій, запропонованих на семінарах.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>