Італійські донни й українські примадонни

24.11.2005

      Національна опера України оголосила про Фестиваль італійської опери, який триватиме з 27 листопада по 2 грудня. Презентуючи цей проект, генеральний директор театру Петро Чуприна сказав, що майже всі квитки на фестивальний період уже розкуплені. Принагідно він також люб'язно відповів на відверто саркастичне запитання: а навіщо взагалі було затівати такий фестиваль, якщо всі ці постановки присутні в репертуарі театру, їх можна переглянути і без виокремлення у спеціальний «італійський тижневик»?

      «Ми подумали, — сказав Петро Якович, — що коли зібрати ці вистави разом, коли протягом тижня на сцену виходитимуть кращі виконавці у таких прекрасних постановках — це справді стане подією у мистецькому житті міста».

      У програмі фестивалю — опери «Аїда», «Травіата», «Джоконда», «Лючія ді Ламмермур» і «Турандот». Деякі партії в «Аїді» та «Турандот» виконуватимуть спеціально запрошені італійські артисти. До слова, завдяки «Турандот» та деяким іншим спектаклям Національна опера України вже наступного року потрапить до Книги рекордів Гіннесса. «Театр запросили на безпрецедентні гастролі, — не без гордощів повідомив Петро Чуприна. — У вересні поїдемо до Японії, де зіграємо п'ятдесят вистав. Такого в історії гастрольного руху ще не було, тож місце у Книзі рекордів Гіннесса нам заброньоване, хоча до цього потрібно буде провести величезну роботу — такий проект підняти надзвичайно складно».

      Активну участь у тому, аби презентовані опери відбулися, брав Італійський інститут культури в Україні. До фестивалю його керівник, Нікола Франко Болоньї, обіцяє у фойє театру влаштувати виставку «Італійська опера на київській сцені» і видати однойменний каталог, де буде зібрана вся майже двохсотлітня історія стосунків італійської та української опери. І дуже шкодує з приводу того, що не всі гідні опери вдалося вписати у програму фестивалю. Так, зокрема, сюди не ввійшла відома вистава «Набукко». «Їй уже дванадцять років, — пояснює Петро Чуприна. — Ми її дуже активно експлуатували, і сьогодні цю виставу необхідно оновити». До речі, однією з найближчих прем'єр театру буде також італійська опера: у роботі — «Манон Леско» Джакомо Пуччіні, прем'єра якої відбудеться наступного травня.