Папський серіал

24.11.2005
Папський серіал

Папа Бенедикт XVI під час світової прем'єри фільму «Іван Павло ІІ».

      Тиждень тому у Ватикані відбулася за участі Папи Римського Бенедикта XVI прем'єра двосерійного телевізійного фільму «Іван Павло ІІ», знятого спільно італійським громадським телебаченням RAI, американською телемережею CBS та Польським телебаченням. На прем'єрі були присутні американські актори Кері Елвес (виконує роль Кароля Войтили у молоді роки) та Джон Войт, виконавець ролі Івана Павла ІІ. Це вже друга за цей рік художня стрічка про життєвий шлях померлого 2 квітня понтифіка. Перший фільм, «Кароль — людина, яка стала Папою», зняв режисер Джакомо Баттіато на замовлення комерційного телеконцерну «Медіасет» із польським актором Пьотром Адамчиком у головній ролі. На цей час його переглянули до 20 мільйонів італійців, він з успіхом демонструвався в кінотеатрах та на телеекранах багатьох країн світу. Оскільки фільм «Кароль — людина, яка стала Папою» переповідає історію життя Кароля Войтили від молодих років до моменту вибору Папою, то наразі знімається продовження вже про роки понтифікату. Робоча назва другої частини «Папа, який залишився людиною». І це лише початок «папського телесеріалу», бо в американській телемережі АВС на 1 грудня запланована прем'єра ще однієї стрічки «Не лякайтеся: Життя Папи Івана Павла ІІ». Її режисер Джефф Блекнер відомий у світі передусім як постановник телесеріалу «Династія». У картині розповідатиметься не лише про того Івана Павла ІІ, якого знали мільярди людей у всьому світі, а й про людський, приватний бік життя понтифіка, його захоплення, страхи, тріумфи та страждання.

      Новий фільм, «Іван Павло ІІ», був знятий у дуже стислі терміни: зйомки епопеї розпочалися влітку, а закінчилися у середині жовтня. Постановник стрічки Джон Кент Харрісон зосереджується в ній на роках понтифікату Івана Павла ІІ, але в ній чимало й ретроспекцій у дитинство, молодість, роки війни та краківський період служіння Церкві. Вихідним пунктом фільму є замах на Папу на площі святого Петра у Ватикані 13 травня 1981 року. За згодою речника Ватикану Хоакіна Наварро-Валлса, у фільмі представлені зовсім невідомі епізоди з останніх днів життя понтифіка. Акторський склад — інтернаціональний. Цікаво, що роль кардинала Йозефа Ратцінгера, тепер відомого світу як Папа Бенедикт XVI, виконує польський актор із Кракова Міколай Грабовський.

      На ватиканській прем'єрі були присутні кілька тисяч глядачів, серед яких кардинали та працівники Римської курії, римський клір та, звичайно, всі творці фільму і представники всіх телеканалів, які фінансували виробництво стрiчки. Після перегляду картини Бенедикт XVI виголосив промову, у якій сказав, що цей фільм є черговим доказом любові, якою люди з усього світу обдаровували Івана Павла ІІ. Одночасно понтифік дав зрозуміти, що з усього фільму на нього найбільше враження справила сцена замаху на Івана Павла ІІ на площі святого Петра. «Фільм цей знову збудив у мені і, гадаю, у всіх, хто його подивився, глибоку вдячність Богу за те, що він дав Церкві і світу Папу з такою людською та духовною сутнiстю» — сказав Бенедикт XVI.    

      P. S. «УМ» у квітні подавала координати супутникового каналу і час прем'єри фільму «Кароль — людина, яка стала Папою». Хто мав можливість і бажання, як автор цих рядків, той скористався з нагоди переглянути його. Світова телепрем'єра фільму «Іван Павло ІІ» відбудеться на Першому каналі італійського громадського телебачення RAI1 27  о 21.45 i 28 листопада о 22.00 за київським часом. Американська телепрем'єра запланована на 4 і 6 грудня на телеканалі CBS. Польське телебачення покаже фільм лише в жовтні наступного року. Справа в тому, що наприкінці цього року на екрани світу вийде кіноверсія фільму «Іван Павло ІІ», а телемережі всіх країн світу отримають дозвіл продемонструвати телеверсію у вигляді п'ятисерійного фільму лише наприкінці наступного року. Тому радимо всім зацікавленим скористатися нагодою і першими переглянути стрічку в її первинному, двосерійному телеваріанті. Телеканал RAI1 транслюється у відкритому (некодованому) вигляді з популярного європейського телесупутника «Хот Берд».