Матроська тиша,

24.11.2005
Матроська тиша,

Викиди в повітря залишаються чи не найбільшим лихом шахтарського краю. (Укрінформ.)

      Київське ТОВ «Інтер-Барс» зацікавилося можливістю видобування природного газу на Луганщині, а конкретно — на так званому Матроському майданчику поблизу Лисичанська. Про це, з посиланням на начальника тамтешньої дільниці ТОВ, повідомили у місцевій пресі. Фірма планує розпочати тут геологорозвідувальні роботи, у зв'язку з чим отримала ліцензію. А втім уже є відомості, що родовище є купольною структурою і, за оцінками «УкрНДІГазу» (Харків), містить запаси метану обсягом близько 4 мільярдів кубічних метрів.

      Це типове для шахтарського краю родовище — подібних у цій місцині налічується до двох десятків, але деякі навіть не «оконтурені». Іншими словами, на мапах, як стверджують геологи, нанесено лише окремі ділянки зовнішньої межі покладів. На думку фахівців, бажано було б пробурити розвідувальні свердловини по всьому замкненому контуру цих покладів, але для проведення таких робіт просто не вистачає коштів. Тому не виключено, що будуть приємні сюрпризи стосовно реальних розмірів родовищ.

      Цими днями ТОВ «Інтер-Барс» веде підготовчі роботи з буріння свердловин. Адже насамперед потрібно пересвідчитися в наявності промислових запасів метану. Якщо це припущення підтвердиться, розпочнуть промислове видобування блакитного палива. Як запевнив лисичанський представник «Інтер-Барсу», цей газ призначається винятково для підтримання паливно-енергетичного балансу Луганської області.