Вічно живий

24.11.2005
Вічно живий

Курт Кобейн i Кортні Лав.

      Шанувальники творчості групи «Нірвана» та її легендарного фронтмена Курта Кобейна з нетерпінням очікують виходу на екрани документальної стрічки про життя і творчість цієї культової фігури «гаражного року». Ще б пак не очікувати, адже у новому фільмі зірка гранжу розповідатиме про себе особисто! Якщо врахувати, що Курт наклав на себе руки (хоча існує версія, що це було добре сплановане вбивство) ще весною 1994-го, це має бути справді неабияка сенсація.

      Як розповідає режисер майбутнього фільму, який поки що лише знімають, Ей-Джі Шнак, документалістам довелося дуже ретельно проштудіювати записане на касету інтерв'ю музиканта, яке колись у Курта взяв Майкл Азеррад, автор біографії «Нірвани». Відеоряд стрічки буде побудований саме навколо розповіді Кобейна. Як сподівається Шнак, у такий спосіб йому вдасться розповісти про першопрохідця гранжу як про людину, а не ідола, чим часто грішать творці біографій Кобейна. До «людяної» подачі розповіді про лідера «Нірвани» 37-річного Шнака підштовхнули племінники. Як розповідає режисер, вони, як і він сам, є великими фанатами Курта, але при цьому для хлопців рокер перетворився на «недосяжну фігуру, ікону, яку можна тільки обожнювати». На думку  режисера, причиною цьому є, зокрема, і таємнича смерть Курта. «Але насправді він був хоч і дуже талановитою, та звичайною людиною з плоті і крові, і мені дуже захотілося нагадати про це своїм небожам та мільйонам таких, як вони».

      А тим часом вдову Кобейна, відому скандалістку, алкоголічку й рокерку Кортні Лав черговий раз виписали з лікарні, де вона вкотре лікувалася від наркотичної залежності. Як виявилося, в реабілітаційному центрі Кортні байдики не била, а писала пісні. «Це щастя, що у мене була моя улюблена гітара, — розповідає знаменитість. — Я ж у житті нічого не роблю, крім як співаю і знімаюся в кіно, і якби у мене відібрали й цю розвагу, я просто втратила б сенс життя».

      Отож за час перебування в лікарні, куди її, як і завжди, «засадили» за рішенням суду (Кортні часто потрапляє в руки правоохоронців через численні скандали й хуліганські витівки, які супроводжують її повсюди), рокерка написала для свого майбутнього альбому аж вісім пісень. Зокрема, The Depths Of My Despair («Глибина мого відчаю»), Sad But True («Сумно, але правдиво»), How Dirty Girls Get Clean («Як очищуються погані дівчата»).