ХРОНІКА

24.11.2005
Футбол

      Центральна рада Професійної футбольної ліги ухвалила рішення збільшити з наступного сезону кількість команд у першій лізі з18 до 20. За підсумками поточного чемпіонату з першого дивізіону до другого «вилітатимуть» не три клуби, а два. Підвищаться в класі переможці кожної з груп другої ліги і кращий із колективів, що посядуть другі місця. Відтак розшириться також склад другої ліги, а замість трьох регіональних підгруп там буде дві.

* * *

      Президент ФІФА Зепп Блаттер шокував футбольну громадськість пропозицією не виконувати національні гімни перед матчами збірних. Свою позицію швейцарець пояснив бажанням зменшити прояви расизму на стадіонах.

Спортивна гімнастика

      В Австралії стартував 38-й чемпіонат світу, що триватиме з 21-го по 27 листопада. У суперечку за 14 комплектів медалей вступили й десятеро представників України — шестеро чоловіків і четверо дівчат.

      На жаль, жоден із наших представників сильної статі (Гончаров, Ісаєв, Богоносюк, Наконечний, Воробйов, Зозуля) до фіналу абсолютної першості не потрапив. На окремих снарядах лише олімпійський чемпіон Ігор-2004 Валерій Гончаров виступатиме у двох фіналах. У попередніх змаганнях на брусах харків’янин показав третій результат (9,700), а на поперечині — четвертий (9,675). Серед жінок до фінальної групи в абсолютній першості з 16-м показником кваліфікувалася харків’янка Марина Проскурина.

Спортивна аеробіка

      Із чемпіонату Європи, що завершився в Москві, українська делегація повертається з двома бронзовими нагородами. Призерами стали Максим Бубон та жіноче тріо Калашнюк—Ченцова—Федоренко.

Легка атлетика

      Європейська легкоатлетична асоціація оголосила список претендентів на звання кращого легкоатлета Старого світу минулого року. До числа 44 кандидатів (по 22 чоловіки й жінки) увійшли двоє українців: Іван Гешко (біг на 1500 м) і чемпіон світу зі стрибків у висоту Юрій Кримаренко. Конкурс був започаткований 1993 року й проводиться шляхом опитування фахівців, журналістів та голосуванням в інтернеті. Результати ЄАА оголосить 5 березня наступного року.

Бокс

      Адвокат американського промоутера Дона Кінга приніс свої вибачення почесному чемпіону світу в суперважкій категорії за версією WВС Віталієві Кличку за звинувачення у боягузтві. Заяви стосовно симуляції травми українцем Кінг «зробив зопалу».

Хокей

      Результати матчів НХЛ за середу: «Ванкувер» — «Чикаго» — 3:1, «Фінікс» — «Анахайм» — 1:2, «Сент-Луїс» — «Лос-Анджелес» — 3:6, «Піттсбург» — «Вашингтон» — 5:4, «Монреаль» — «Атланта» — 3:2 (по бул.), «Кароліна» — «Оттава» — 3:5, «Баффало» — «Рейнджерс» — 2:3 (по бул.), «Філадельфія» — «Тампа-Бей» — 2:4 (Федотенко («Т» — 15 хв., 0+0, корисн. «0», 4 кидки)).