Цирк та й годі

17.11.2005

      Двомісний номер за 28,8 гривнi на добу у цьому готелі, відомому як Будинок артистів цирку, для Дніпропетровська може здатися чимось фантастичним. І не десь там на міській околиці, а на самісінькому березі Дніпра. Поруч — готель «Дніпропетровськ», у якому ледь можна вкластися за 500 гривень. Отож проводити паралелі тут принаймні нескромно.

      Проте саме довкола найдешевшого у місті готелю віднедавна й зчинилася катавасія з легкої руки прокуратури Дніпропетровської області, яка порушила кримінальну справу «за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами державного підприємства (ДП) «Дніпропетровський державний цирк». Інакше кажучи, йдеться про те, що приміщення Будинку артистів здавалися в оренду незаконно, а гроші до бюджету у вигляді податків не надходили. Суму заподіяних таким чином збитків прокуратура називає досить кругленьку — близько 207 тисяч гривень.  Циркове начальство від таких звинувачень відхрещується як тільки може.

      — У цьому готелі мешкають приїжджі артисти, — розповідає заступник генерального директора ДП «Дніпропетровський державний цирк» Олексій Симоновський. — Перші два поверхи ми мусимо здавати в оренду зовсім не від доброго життя — прагнемо заробити хоч якусь зайву копійку. Постояльці оплачують там ліжко-місця, а не квадратні метри, як стверджує прокуратура. Бо це є наймання, котре не слід плутати з орендою. Коли ж хтось у номері встановить робочий стіл чи комп'ютер, заперечувати ми не маємо права.

      До того ж довгострокове наймання для цирку куди вигідніше, аніж подобове здавання номерів. Бо щодня маєш хоч і скромненьку, але гарантовану копієчку, конче необхідну для ремонтів, закупівлі реквізиту і ще багато чого.

      Проти цього не заперечує і Міністерство культури і мистецтв України, яке наприкінці 2003 року офіційно роз'яснило, що цирки в областях можуть укладати угоди наймання житлових приміщень саме за вартістю ліжко-місць. Однак тут виник юридичний казус. Справа в тому, що порядок наймання Законом України «Про оренду державного та комунального майна» не регулюється. Отож коли хтось відсуне ліжко-місце вбік і поставить стіл з комп'ютером, гріхом не здасться. Але це вкрай невигідно для бюджету, бо у випадку оренди 70 відсотків прибутку орендодавець мусить перераховувати у вигляді податків. Отож прокуратура рахувала збитки, виходячи саме з цього.

      Як стверджує Олексій Симоновський, з подібними непорозуміннями стикаються усі цирки України. І ця війна з органами прокуратури триває не перший рік. Проте розв'язати такий гордіїв вузол ніхто не квапиться. Чи не тому, що комусь це вигідно?