Інвестори з тієї ж «опери»

17.11.2005

      Вільних територій у центрі Дніпропетровська меншає на очах. Причина цього найбанальніша — «тугим гаманцям» не вистачає простору для втілення у життя своїх грандіозних планів. І хоч з одного боку такий розвиток подій начебто радує око розмаїттям фешенебельних будівель, що ростуть, немов гриби після дощу, з іншого —громадськість уже дзвонить в усі дзвони, з жахом констатуючи перспективу зникнення зеленої зони — легень міста.

      Навіть на зелену оазу довкола Театру опери та балету посягнули. Збудований майже 30 років тому з нагоди 200-річчя обласного центру, він, за тодішніми мірками, вражав польотом архітектурної думки: сучасна будівля, розкішна територія довкола з нещодавно модернізованим басейном...

      Отож навіть у найжахливішому сні мешканці міста не могли подумати, що й на цю вільну площу хтось може замахнутися. Та ще й з таким грандіозним розмахом — спорудженням 28-поверхового готельно-ділового центру.

      Причому проект будівлі вже «вариться» два роки, себто з часів, коли про саме поняття «тендер» ще не йшлося. Отож на інвестора та генпідрядника — корпорацію «Логос» — відразу впала підозра щодо прихопленої у центрі Дніпропетровська дорогоцінної землі.

      Проте тепер «фірмачі» активно вживають термін «реконструкція» (певна річ, Театру опери та балету). Навіть на спеціально скликаній прес-конференції керівники «Логоса» намагалися у цьому переконати журналістів. Мовляв, поряд зі зведенням готельно-ділового комплексу повністю буде оновлено і будівлю театру, і навіть створено постійно діючий музей театрального, балетного та оперного мистецтва України.

      Проте акули пера відразу «розкусили», що про реконструкцію театру спершу не йшлося. Коли ж громадськість «заворушилася», інвестори, до їх честі, переорієнтувалися оперативно. І тепер вони говорять про проект, за яким саме реконструкція театру стоїть першим пунктом, а готель та паркінг — тільки третім-четвертим. Більше того, заявляють про перспективу закриття театру на півроку-рік, протягом яких планується виконати всі земляні роботи. А трупа, мовляв, у цей час нехай погастролює по Україні, Росії, Європі, Африці та Південній Америці. Для працівників обслуговуючих цехів театру бізнесмени тимчасові перспективи малюють не настільки солодкі — під час реконструкції попрацювати... прибиральниками.

      Але коли одна з місцевих журналісток запитала в інвесторів, які спектаклі Оперного вони бачили, ті зовсім непереконливо промовчали, намагаючись під смішки представників преси прикритися виправданнями про величезну зайнятість...