Кульки для мистецтва

17.11.2005
Кульки для мистецтва

Надія планує написати книжку про бісероплетіння. (з сайту Книги рекордів України.)

      Юна мешканка Макіївки Донецької області, 14-річна Надія Халдєєва, стала відомою завдяки майстерності творити шедеври з бісеру. Її роботи та колекції із малесеньких кульок подорожували за кордоном від виставки до виставки і збирали навколо себе чимало глядачів, котрі не приховували подиву і захоплення талантом Надії. Дівчина з бісеру плете не звичайні браслети, які зараз досить модні серед молоді, а творить живу природу: квіти, дерева, риб, пташок. Вони не те що за кольором, а навіть за розміром відповідають справжнiм. Нещодавно вироби Надії побували і в Києві — на ІІІ Міжнародній виставці декору і подарунків Dekor&Gifts — за підтримки Національного проекту «Книга рекордів України». 

      А все почалося з хобі. Надія, як то кажуть, не думала і не гадала, що в ній захований такий собі маленький геній, який чекав моменту, аби виявити себе. Дівчині просто подобалося займатися бісероплетінням, тому вирішила піти на гурток, де і навчилася азам улюбленого мистецтва. Пізніше стала самостійно вдосконалюватися в цьому. Тепер це — не просто улюблена справа, а перші сходинки до кар’єрного зросту.

      Уже минуло три з половиною роки, як Надія займається бісероплетінням. За цей час вона створила близько 200 робіт. Такий чималий доробок є наслідком не тільки таланту юнки, а й зацікавленості батьків у його розвитку. Їхня турбота про удосконалення дитини в улюбленій справі виявляється в тому, що вони, за словами матері Наталії Миколаївни, віддають все до копійки на купівлю матеріалу. Мати щиро зізнається: «Донька іноді навіть дозволяє обмежувати себе в харчуванні, аби придбати все необхідне для роботи».

      Та не тільки «копійка» створює проблеми  при «народженні» нових бісерних шедеврів. Часто просто не вистачає потрібного матеріалу, оскільки в країні не так-то й легко його дістати — бісер закуповують здебільшого в Москві.

      А ще трапляються казуси, коли довго не можна знайти бісер потрібного кольору, що, звісно, гальмує роботу. Але Надія навчилася викручуватися з подібних ситуацій. В таких випадках вона починає працювати над кількома роботами одразу з того кольору, що має. Згодом, із появою інших тонів, дороблює їх. «В основному я працюю в техніці паралельного плетіння. Цим хочу показати її багатогранність, — розповідає Надія. —  Однак використання одного методу в роботі  не означає, що я не знаю всіх інших. У моєму доробку існують вироби і кругового, і голчастого та іншого плетіння. Кожна попередня робота видається гіршою за нову. Таким чином я уже бачу не тільки недоліки в ній, а й те, як би вдосконалила її, зробила по-іншому. Ідеї стосовно створення нового виробу народжуються за різних обставин: від прочитання певної вивіски до якогось цікавого сну. Проекту ж не потребую, оскільки він сам відразу з’являється  в уяві. Таким чином я готова приступати до роботи у будь-який час. А вже скільки часу витрачу на неї — залежить від складності витвору».

      Незважаючи на те, що Надія не ставить собі на меті зробити ім'я, про неї дізнається все більше і більше людей. За плечима бісер-майстрині —  участь у 16 виставках, зокрема в Австралії, Угорщинi, Росії, а також обласного масштабу. За весь термін плетіння з бісеру дiвчина встигла отримати чимало нагород. У 2002 році перемогла в конкурсі «Квіти Донбасу», отримала подяку від християнського дитячого фонду  за допомогу і проведення благодійної акції «Величність простих істин, або Мій Окуджава», занесена до Книги учнівської слави у напрямку «Відродження духовності Донецького краю».

      Так у двері Надії Халдєєвої постукала слава. Проте вона тішиться не цим, а тим, що своєю роботою може принести радість і задоволення людям. Здається, що навіть і назвою колекції: «Вогненна пустеля» (40 об’ємних бісерних кактусiв), «Царство Нептуна» (111 риб і коралів. До речі, за підрахунками Надії, одна рибка містить близько двох тисяч бісеринок), «Острів кохання» (орхідеї), «Бісерна казка» (пташки і квіти) — дівчина намагається подарувати глядачам бісерне диво, відтворене штрихами природи.

      В арсеналі домашніх робіт Надії є ще такі унікальні ручні вироби, як півтораметрова ялинка та ікона (100 на 80 сантиметрів). А найближчим часом Надія планує зробити статую Свободи заввишки як сама.

Олена ШЕВЧУК.