Капище XXI століття

15.11.2005
Капище XXI століття

Таким буде капище XXI століття.

      Про існування на Поділлі унікального язичницького скельного храму, спорудження якого датується приблизно II ст. нашої ери, відомо далеко за межами країни (його вважають одним із головних об'єктів Національного історико-культурного заповідника «Буша»). Однак мине всього кілька років, і регіон, вочевидь, привертатиме увагу ще однією рідкісною для сьогодення спорудою — новим святилищем, зведеним відповідно до сучасних стандартів і покликаним задовольнити потреби вірних релігійної конфесії, яка повернулася майже з небуття — з дохристиянських часів. Більше того — тут має бути і головний храм, і, звичайно, головний офіс духовного правління Собору рідної української віри, яке «дислокується» у Вінниці.

      Конфесія належить до однієї з найновіших — їй близько десяти років. Документи на реєстрацію вперше були подані 1995 року, але зробила це влада після тривалого зволікання аж у 2000-му. За словами голови правління Олега Безверхого (священика Орія), поки що вона нечисленна — в нiй близько тисячі вірних, які об'єднуються у дванадцять громад на Вінниччині, в Києві, Запоріжжі та Донецьку. Оскільки вінницька громада найчисленніша та найактивніша, то саме тут розміщено правління, тут має бути і всеукраїнський соборний храм.

      На прохання рідновірів міська влада виділила гектар землі на околиці Старого Міста, і саме тут встановлено й освячено камінь капища Єдиному Богу Всесвіту Дажбогу. Сьогодні вже існує ескізний проект майбутнього храму, на стадії виготовлення — робочий проект. Після його затвердження розпочнуться будівельні роботи, які виконуватимуться переважно силами членів громади. Олег Безверхий впевнений, що на спорудження основної частини святилища загальною площею близько 400 квадратних метрів знадобиться два — два з половиною роки. Ще стільки ж часу займе будівництво службових приміщень та упорядкування території.

      Та досить короткий час, що пройшов після закладення першого каменя, виявився затьмареним. Невідомі, прийшовши на ділянку майбутньої будови, спалили посаджене рідновірами дерево, спробували розбити камінь. Рідновірам погрожували захопити ділянку віруючi однієї з християнських конфесiй. За таких обставин Олег Безверхий закликав органи влади вжити заходів, щоб уникнути міжрелігійного конфлікту. Він наголошує: «Ми проповідуємо мир і любов між усіма людьми і хочемо мирних, толерантних стосунків iз віруючими всіх конфесій».

      Сподіватимемось, що миролюбна позиція рідновірів виявиться сильнішою і подолає перший спротив, а відтак через кілька років тут постане справжнє модерне язичницьке святилище. До речі, якщо глянути сучасним прагматичним поглядом, то капище може стати дуже цікавим архітектурним об'єктом і для туристів.