Ви платите — ми працюємо!

05.11.2005

      Міністерство праці та соціальної політики знову підбиває підсумки своєї роботи — цього разу за останні вісім місяців. Міністр праці Іван Сахань (який, до речі, вже обіймав цю посаду в 1998 році) констатує: одним із нинішніх головних завдань уряду є підвищення рівня оплати праці. І хоча, за офіційними даними, за 8 місяців цього року (в порівнянні з аналогічним періодом минулого року) номінальні доходи населення зросли на 44,2 відсотка, а реальні — на 24,4, і середня зарплата становить понад 750 гривень, усе ж достатки українців далекі від бажаних. Це визнає і міністр праці, зазначаючи, що в Україні 10 відсотків працюючих (а це близько мільйона людей!) отримують зарплату нижчу від мінімальної. Заробітки ж третини українців не «дотягують» до прожиткового мінімуму.

      «Багато працюючих громадян не може забезпечити себе і свою сім'ю, отримуючи зарплатню нижче мінімальної. Це велика проблема, і ми не маємо права не звертати на неї уваги, — зазначив Іван Сахань. — Ми вважаємо, що в кожному районі, місті повинні діяти робочі групи, які будуть аналізувати ситуацію. Починати треба з діалогу з бізнесом. Потрібно сказати власникам підприємств: є чинне законодавство, ми проаналізували ситуацію і побачили у вас грубі порушення закону. Ми пропонуємо вам протягом місяця усунути ці порушення, інакше це питання буде розглядати прокуратура, податкова, МВС. І такий підхід є, на мій погляд, принципово важливим». На думку міністра, чимало проблем можна вирішити, легалізувавши зарплату і подолавши тіньову зайнятість. Адже значна частина громадян працює без укладання трудового договору, а це позбавляє їх можливості соціального захисту. А зарплата в конвертах, мовляв, відчутно зменшує надходження до Пенсійного фонду та інших соцфондів. Тому й з нею слід вести війну.

      Не подолана в Україні й проблема заборгованості заробітної плати. Так, міністр відзначає зростання боргів у 16 регіонах України. Найбільша заборгованість з виплат поточної заробітної плати спостерігається у Києві, Волинській, Чернівецькій, Чернігівській, Донецькій областях. Однак Мінпраці обіцяє боротися із підприємцями, які не виплачують своїм працівникам зароблене, за допомогою каральних санкцій. За словам міністра, вже на сьогодні порушено 94 кримінальні справи проти керівників, які не своєчасно виплачують заробітну плату. До слова, заборгованість із зарплати станом на 1 жовтня становила 1,092 мільярда гривень, а це на 20 мільйонів менше, ніж на початок року.

      Ще одна серйозна проблема — це розбалансованість системи пенсійного забезпечення, яка виникла внаслідок непродуманого підвищення пенсій минулою владою напередодні виборів. Її наслідки, зазначають фахівці, відчуватимуться ще як мінімум два роки — лише тоді Пенсійний фонд вийде на самоокупність, а до цього часу доведеться робити «ін'єкції» із держбюджету. «На сьогодні система пенсійного забезпечення є розбалансованою. Внаслідок цього доходна частина Пенсійного фонду не дає можливості виплачувати в повному обсязі трудові пенсії. І цього року, і на наступний рік бюджет України передбачає фінансові ресурси на підтримку Пенсійного фонду, — зазначає міністр праці. — За оцінками фахівців, тільки у 2008 році в нас з'явиться можливість рухатися далі щодо пенсійного реформування, запровадження другого рівня державного пенсійного страхування — накопичувальної системи».