Дім турботи

05.11.2005

      Таких унікальних багатоповерхівок, зведених за спеціальним проектом, поки що немає у жодному містi України, окрім Черкас. Адже будинок повністю пристосований для проживання в ньому родин із дітками, що мають особливі потреби. Як розповів «УМ» Анатолій Овчаренко, заступник начальника управління капітального будівництва Черкаської облдержадміністрації, у цьому будинку, зведення якого почали ще в 1996 році, усе продумано до дрібниць — тут сучасні просторі квартири, де немає порогів, широкі коридори, спеціальні ліфти та спуски, щоб зручно було пересуватися на інвалідних колясках. Вартість будівництва цієї споруди становить приблизно 14 мільйонів гривень, 10 з яких профінансовано з Держбюджету, свою частку внесли в будівництво міський та обласний бюджети, а також Черкаська обласна спілка сімей із дітьми-інвалідами.

      «Цей житловий будинок органічно вписався у Південно-Західний мікрорайон міста, у ньому два під'їзди, у першому з яких — 9 поверхів, у другому — 10», — пояснює «УМ» Любов Боцва, начальник планового відділу управління капітального будівництва Черкаської облдержадміністрації.

      У нової багатоповерхівки, додає провідний спеціаліст управління капітального будівництва Черкаської облдержадміністрації Сергій Шпак, тільки житлова площа становить більш ніж 4 тисячі квадратних метрів, окрім того площа двору — 1 гектар. У самому будинку — 60 квартир. До речі, загальна площа двокімнатної квартири — 106 квадратних метрів. А у чотирикімнатних оселях є навіть по три балкони.

      Родини з дітьми уже перебралися у нове житло. А будівельникам залишилося зовсім небагато — облаштувати два нижні поверхи. У зв’язку з тим, що проект цього незвичайного будинку був зроблений більше 10 років тому, голова Черкаської обласної спілки родин iз дітьми-інвалідами Таїсія Цацкіна, котра й була ініціатором такого будівництва та багато зробила для його реалізації, порушує питання про перепланування цих двох поверхів. Вона переконана, що на перших двох поверхах такого комплексу необхідно розмістити офіс самої спілки, швацьку майстерню, школу кухарів, а головне — реабілітаційний центр і готель, у якому будуть зупинятися родини з районів Черкаської області, коли привезуть сюди на реабілітацію своїх дітей з особливими потребами.