«Річковики» заколисали «Дніпро»

05.11.2005

      «Міддлсбро» має в Англії стійкий імідж «нудної» команди. Цей «імідж» бере початок із перших років існування клубу, коли траплялися кумедні історії з падіннями вболівальників з верхніх рядів трибун стадіону «Ріверсайд» на нижні під час... сну. Тож, мабуть, не дивно, що «річковики», як називають «Міддлсбро» на Туманному Альбіоні, перший і поки що єдиний свій трофей виграли лише в лютому минулого року, коли у фіналі Кубка англійської ліги здолали «Болтон» — 2:1. Так і вийшли до Кубка УЄФА.

      Щоправда, стиль гри підопічних Стіва Маккларена, який свого часу був помічником Фергюсона в «Манчестері», а зараз допомагає Еріксону в збірній Англії, останнім часом суттєво змінився. Враховуючи, що все більше команд тепер воліють грати від оборони, а «Боро» хронічно «нікуди не поспішає», матчів, які нагадують «сонне царство», за участю «річковиків» менше не стало. Проте з'явилося вміння навіть у таких неквапливих поєдинках несподівано для суперника прокидатися і видавати певний відрізок часу зі значною ігровою агресією. Це допомогло хлопцям Маккларена перемогти в минулому турі прем’єр-ліги «Манчестер юнайтед» — 4:1. А позавчора «Міддлсбро» переграло з великим рахунком і дніпропетровський «Дніпро».

      На Вадима Тищенка, який виконує обов'язки головного тренера дніпрян, виграш «річковиків» у «манкуніанців» справив сильне враження. Його попередникові на посаді, а нині спортивному директорові клубу Євгену Кучеревському (він в Англію, до речі, не полетів) навіть довелося заспокоювати молодого колегу: «Це просто «МЮ» був ніяким». Але Тищенко, схоже, таки пройнявся силою англійських суперників і з самого початку налаштував своїх підопічних максимум на нічию. Бо про що ще може свідчити стартовий склад без жодного форварда?

      У першому таймі позавчорашньої гри на «Ріверсайді» футболісти «Міддлсбро», як і очікувалося, обрали спокійне русло. У такій «тихій гавані» технічний і «комбінаторський» півзахист гостей на чолі з Назаренком, Рикуном і Шелаєвим почувався досить упевнено. І саме наша команда завдала першого удару по воротах. Але слабкий і неточний «постріл» Михайленка окреслив загальну проблему «Дніпра» в цьому поєдинку: ні Семочко, ні Костишин, ні будь-хто інший не зміг за рівнем майстерності чи гольового чуття стати «новим Венглинським». У господарів же були всі необхідні аргументи для раптового «пробудження» — це розігрувач Гаїска Мендієта та дует форвардів, Якубу Аєгебені й Марк Відука. І на 36-й хвилині цей механізм спрацював уже після першої помилки українців: Шершун безпідставно вибив м'яч в аут, далі іспанець та нігерієць розіграли класичну «стіночку», і темношкірий форвард забив Артему Куслію гол у ближній кут.

      У принципі, таку гру ще можна було врятувати. Але, по-перше, Тищенко — не Кучеревський, тож не зміг пробудити свій «кризовий ансамбль». А по-друге, «Міддлсбро» у перші 15 хвилин другого тайму продемонстрував інший варіант своєї гри — потужний, швидкісний, натхненний. І під кінець цього часового відрізку «Ріверсайд», який був заповнений на третину, міг спокійно засинати по-новій. Австралійський ветеран Відука забив аж два м'ячі: перший — у «дев'ятку», з-під невдахи Шершуна, який послизнувся, а другий — на добиванні після «сейву» Куслія. Слід зазначити, що гості не впоралися з персональною опікою «річкових» зірок, адже за Аєгбені наглядав Єзерський, а за Відукою — Русол. Враховуючи, що це основні захисники збірної, потрібно або щось терміново змінювати у «Дніпрі», або шукати цим футболістам іншу команду, де б вони могли гідно підготуватися до ЧС-2006.

      Після двох поразок «Дніпро» втратив шанси на перші два місця у групі, і для того, щоб посісти третє «прохідне», дніпрянам потрібно вигравати вдома у «Літекса» та на виїзді — у «Грассхопперса».

 

Група D

«Міддлсбро» (Англія) — «Дніпро» (Україна) — 3:0

      Міддлсбро. Стадіон «Ріверсайд». 19 000 глядачів

      Арбітр — Лайєк (Франція)

      «Міддлсбро»: Шварцер, Кведру, Рігготт, Погатец, Пернебю, Бейтс, Мендієта (Кеннеді, 60), Доріва, Моррісон, Аєгбені (Маккароне, 57), Відука (Немет, 65)

      «Дніпро»: Куслій, Єзерський, Радченко, Русол (Лисицький, 57), Шершун, Шелаєв, Михайленко (Мотуз, 67), Рикун, Семочко, Назаренко, Костишин (Мелащенко, 52)

      Голи: Аєгбені, 36; Відука, 50, 56

      Попередження: Маккароне, 90 («М»)

«Літекс» (Болгарія) — «Грассхопперс» (Швейцарія) — 2:1

      Голи: Новакович, 13; Сандріньйо, 81 — Антоніо, 90

Становище команд:

            І     В     Н     П     М     О

1. «Міддлсбро»    2     2     0     0     4-0   6

2. АЗ       1     1     0     0     2-1   3

3. «Літекс  1     1     0     0     2-1   3

4. «Грассхопперс» 2     0     0     2     1-3   0

5. «Дніпро» 2     0     0     2     1-5   0

 

А ІНШІ ЯК?

      У таблиці коефіцієнтів УЄФА Україна залишається на 14-му рядку (25,350), але впритул наблизилася до Туреччини (25,416) й Чехії (25,575). На 11-й позиції перебуває Росія (27,333), хоча жодна з трьох команд наших північносхідних сусідів у четвер не зуміла перемогти. ЦСКА і «Локо», відповідно, в Голландії та Італії задовольнилися нульовими результатами, зігравши внічию, а «Зеніт» поступився в Англії. Українець Олександр Горшков у складі пітерців вийшов на заміну на 25-й хвилині.

      «Стяуа» під керівництвом Олега Протасова відстояла нічию у Генуї з «Сампдорією» й очолила турнірну таблицю групи С.

 

Кубок УЄФА.

Груповий турнір. 2-й тур

      Група А: «Славія» (Чехія) — ЦСКА (Болгарія) — 4:2 (Форт, 5, 75; Влчек, 36; Пітак, 56 — Гаргоров, 10; Сакалієв, 58), «Гамбург» (Німеччина) — «Вікінг» (Норвегія) — 2:0 (ван дер Варт, 21; Лаут, 66).

      Турнірне становище: «Гамбург» — 6 (2), «Славія» — 3 (1), «Вікінг» — 3 (2), «Монако» (Франція) — 0 (1), ЦСКА — 0 (2).

 

      Група В: «Брондбю» (Данія) — «Маккабі» (П-Т, Ізраїль) — 2:0 (Лантц, 67; Абсалонсен, 83), «Палермо» (Італія) — «Локомотив» (Росія) — 0:0 (вилучення: Хохлов, 80).

      Турнірне становище: «Палермо» — 4 (2), «Брондбю», «Еспаньол» (Іспанія) — 3 (1), «Локомотив» — 1 (2), «Маккабі» — 0 (2).

 

      Група С: «Сампдорія» (Італія) — «Стяуа» (Румунія) — 0:0, «Ланс» (Франція) — «Хальмстад» (Швеція) — 5:0 (Кузен, 16, 23, 47; Жема, 73; Лашор, 90).

      Турнірне становище: «Стяуа» — 4 (2), «Герта» (Німеччина) — 3 (1), «Ланс» — 3 (2), «Сампдорія» — 1 (1), «Хальмстад» — 0 (2).

 

      Група Е: «Црвена звезда» (Сербія і Чорногорія) — «Базель» (Швейцарія) — 1:2 (Пурович, 25 — Дельгадо, 30 (пен.); Россі, 88), «Страсбург» (Франція) — «Тромсе» (Норвегія) — 2:0 (Пажис, 38; Арраше, 66).

      Турнірне становище: «Страсбург» — 6 (2), «Рома» (Італія) — 3 (1), «Базель» — 3 (2), «Црвена звезда» — 0 (1), «Тромсе» — 0 (2).

 

      Група F: «Херенвен» (Голландія) — ЦСКА (Росія) — 0:0, «Левськи» (Болгарія) — «Динамо» (Бх, Румунія) — 1:0 (Е. Ангелов, 90; вилучення: Балтої, 61 («Д»)).

      Турнірне становище: «Левськи», «Марсель» (Франція) — 3 (1), «Херенвен» — 2 (2), ЦСКА, «Динамо» — 1 (2).

 

      Група H: «Болтон» (Англія) — «Зеніт» (Росія) — 1:0 (Нолан, 24), «Севілья» (Іспанія) — «Бешикташ» (Туреччина) — 3:0 (Савіола, 64; Канут, 65, 89).

      Турнірне становище: «Болтон» — 4 (2), «Севілья» — 3 (1), «Зеніт» — 3 (2), «Бешикташ» — 1 (2), «Віторія» (Португалія) — 0 (1).