Розпочалося!

02.11.2005

      Доки політики сперечаються, чи можна допускати іноземні банки в Україну, і головне — скільки, останні зміцнюють свої позиції. Про наміри залучити іноземних інвесторів оголосило відразу кілька вітчизняних банків, перш за все ті, що входять до першої десятки. Процес взаємопроникнення капіталу не спинити. Важливо, щоб діяльність іноземних банків служила на благо нашої держави. На думку радника Президента України, відомого банкіра Станіслава Аржевітіна, для розвитку фінансової системи України було б оптимально мати таку структуру походження банківського капіталу: 30 відсотків європейського, 30 — російського і решта — українського. Чи підкоригує дійсність ці прогнози, говорити рано.

      Єдине, що можна з певністю стверджувати, —  активно розвиваються фінансові установи, які вже завершили процес продажу своїх контрольних пакетів іноземним інвесторам, — «Аваль» та «Ажіо». Останньому, до речі, вдалося залучити інвестицію міжнародної банківської групи SEB (Skandinaviska Enskilda Ваnкеn AB) та дочірнього банку цієї групи «Вільнюс банк» (Литва). Її унікальність у тому, що офіційне рішення про входження іноземної групи в Україну було зроблене ледве не під час Помаранчевої революції. До речі, банк SEB є власністю шведської сім'ї Валенбергів. Рауль Валенберг у роки Другої світової врятував життя сотням тих, кого переслідував фашистський режим, а за гіркою іронією долі власне життя закінчив у сталінських ГУЛАГах, під чужим іменем, попри всі клопотання міжнародних політичних діячів про його звільнення.

      Цими днями банк «Ажіо» заявив про намір наростити обсяг операцій на фінансовому ринку, зокрема збільшити свою присутність на ринку до 3—5 відсотків. Та, незважаючи на скромні цифри, йдеться про зростання обсягів операцій у 3—5 разів та придбання кількох регіональних банків. Як стало відомо «УМ», іноземні банкіри поклали око на фінансові установи у Луганській, Одеській, Запорізькій, Житомирській, Закарпатській областях. Йтиметься також про те, щоб вивести банк на якісно новий рівень послуг iз використанням сучасних технологій та міжнародного досвіду.

      Цікаво, що останніми днями в банку відбулася низка кадрових змін. Президент групи SEB Ларс Туннел має приступити до виконання своїх нових обов'язків виконавчого віце-президента Міжнародної фінансової корпорації. Станіслав Аржевітін, засновник банку «Ажіо» і його беззмінний голова протягом 15 років, прийняв рішення залишити бізнес і перейти на роботу в органи державного управління. Указом Президента його призначено заступником міністра України з питань надзвичайних ситуацій і у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Наталка ДОВГА.