«Стратегія виживання»

02.11.2005

      Скликана після дев'ятимісячної перерви в Асоціації українських банків (АУБ)  прес-конференція  дала багату поживу журналістам. Насамперед представники ЗМІ почули від президента АУБ Олександра Сугоняко, що банкіри думають про нову владу. Думка ця тим цікавіша, що до Віктора Ющенка як глави держави і колишнього керівника центробанку в Асоціації завжди було особливе — пієтетне — ставлення. Тепер пан Сугоняко висловив цілковите розчарування  діями «помаранчевих», маючи на увазі свої нереалізовані сподівання стосовно того, що тепер має зрости довіра до банківської системи і  можна буде, поклавши край «стратегії виживання», перейти до масштабних проектів. «Я сподівався на запровадження новою владою таких принципів,  як прозорість, законність, демократичність, — підкреслив пан Сугоняко. — Проте законність порушувала сама влада — ви це самі знаєте. А прозорість у стосунках між бізнесом і владою сьогодні є дуже «каламутною». На завершення цього ліричного вступу президент АУБ жорстко наголосив, що, на його думку, в Україні так і не відбулося відокремлення влади від бізнесу.

      Розчаруванням для банкірів стала, за словами пана Сугоняко, валютна нестабільність, привнесена  самою владою,  реприватизаційна лихоманка,  корупція вже нових чиновників і тиск на банки. Крім того, ніяких позитивних перспектив для банківського сектору щодо оподаткування він також не побачив. Отож, як пояснив президент АУБ,  через усе це від піднесеного настрою, з яким  він проводив минулу прес-конференцію, не залишилося й сліду. Зростання внутрішнього валового продукту (ВВП)  з початку цього року зависло на позначці 2,8 відсотка, що, у свою чергу, не обіцяє розквіту будь-якій банківській системі. За цих умов банкіри були вимушені змінити свою тактику на кредитному ринку. Зокрема вони врахували збільшення споживчих апетитів населення і почали з ним активно працювати. Як результат — з початку року обсяг кредитів, наданих фізичним особам, зріс на 79 відсотків. Для порівняння — за цей же період приріст обсягів кредитування суб'єктів господарювання становив 35 відсотків.

      Прибутковість банківської системи, на думку пана Сугоняко, залишається досить низькою — 10 відсотків, тоді як в інших галузях вона «у рази» вища. Утім із цим банкіри борються самотужки. Влада не вважає низький рівень капіталізації банківської системи  загальнодержавною економічною проблемою, наголосив президент Асоціації. Він висловив сподівання, що йому все-таки вдасться переконати у протилежному главу держави Віктора Ющенка, з яким матиме зустріч саме з цього приводу. За даними АУБ,  балансовий капітал банківської системи України станом на 1 жовтня сягнув 22 мільярди 117 мільйонів гривень, що на 20 відсотків більше, ніж на початок року. Олександр Сугоняко вважає, що слід подбати, аби капітал із різних секторів економіки надходив у банки. А для цього, як він переконаний, необхідно захистити права власника, і саме таких заходів слід було б очікувати після того, як в Україні відбулася, за його словами,«буржуазна революція».