Свободу полуниці!

01.11.2005

      Світ просто скаженіє, привласнюючи наліво й направо все, що погано лежить. Точніше все, що досі не має хазяїна. Колись настане день, коли якомусь спритному скупердязі заманеться запатентувати, наприклад, дихання повітрям. Вам смішно? Та до того йдеться: он уже й на запахи замахнулися.

      Ви любите полуницю? А їсти її з прищепкою на носі не пробували? А такий сценарій цілком мав би місце, якби паризькій компанії Eden Sarl вдалося запатентувати запах свіжої полуниці. На щастя, французький суд подбав про наші з вами носи і відмовив підприємливим землякам. Мовляв, ця ягода не має єдиного запаху, а отже і реєструвати нічого.

      Звісно, патент не заборонив би нам з вами нюхати червону ягоду. А от виробники всього світу мали б проблеми, бо втратили б право використовувати цей аромат під час виготовлення мила, лосьйонів, кремів, освіжувачів повітря, жуйок тощо. Привласнити полуничний запах французька компанія намагалася ще з травня 2004 року. Але агентство Євросоюзу з авторських прав скрутило бізнесменам велику дулю. Ті не заспокоїлися і звернулися в суд, переконуючи, що полуниця хоча й виглядає по-різному і не має єдиного смаку, запах її завжди однаковий. А отже, може бути захищений авторським правом.

      Ідея ця не така вже й абсурдна, як здається на перший погляд. У 2000 році одна голландська парфумерна компанія домоглася прав на запах свіжоскошеної трави. Тепер голландці «напшикують» трав'яною есенцією тенісні м'ячики, ховаючи різкий запах штучного покриття. Але у випадку із «французькою» полуницею номер не пройшов. Експерти, яких залучили до суперечки, дійшли висновку, що полуниця може пахнути п'ятьма різними запахами. Це й переконало суддів остаточно.

      До речі, раніше в ЄС уже були спроби запатентувати запахи малини, лимона і ванілі. На щастя, вони теж провалилися.