Краще бути багатим і живим

01.11.2005
Краще бути багатим і живим

Найзаможніший мрець — Елвіс Преслі.

      Кажуть, рахувати гроші в чужій кишені — моветон. Але престижний бізнес-журнал «Форбс» успішно й без жодних докорів сумління займається цим щороку, публікуючи рейтинги найбагатших людей світу. І то не тільки живих-здорових, а й покійників! Щоправда, тільки тих, які продовжують «заробляти гроші», причому великі — не менше 5 мільйонів доларів на рік — навіть після своєї смерті.

      Такий список циніки з «Форбса» укладають уже п'ятий рік поспіль, і протягом усього цього часу беззаперечним переможцем рейтингу багатих покійничків є рок-н-рольна легенда Елвіс Преслі. За останній рік прибутки солодкоголосого Елвіса, який помер 28 років тому, порівняно з попереднім «рейтинговим відрізком» збільшилися на 5 мільйонів і склали 45 «лимонів». На другому місці також уже вп'яте поспіль опиняється Чарльз Шульц — автор коміксів Peanuts («Арахіс») про песика Снуппі і його господаря Чарльза Брауна. Як і минулого року, на своїх коміксах Шульц «заробив» 35 мільйонів «зелених». А от минулорічного «бронзового призера» цього разу з третього місця потіснили: якщо рік тому цю позицію з 23-мільйонними доходами посідав творець світу хобітів, ельфів, гномів та інших горлумів Джон Рональд Руел Толкієн, то цього року його всього лише з 22 мільйонами випередив легендарний «бітл» Джон Леннон. Толкієн же за 2005-й заробив усього лише 8 мільйонів і скотився аж на 8-ме місце.

      Що ж до інших фігурантів рейтингу, то вони розташувалися в такому порядку: на 4-й позиції знаменитий художник ХХ сторіччя Енді Уоргол, на 5-й — дитячий письменник та ілюстратор Теодор Гейзель, 6-та дісталася акторові Марлону Брандо, а 7-ма — неповторній Мерилін Монро. Замикають почесну десятку небіжчиків-мільйонерів співаки Джордж Гаррісон та Джонні Кеш.