Не треба субсидій — внески давай!

26.10.2005

      Станом на 19 жовтня Ощадбанк видав населенню Луганщини 94 тисяч 159 чеків на погашення заборгованості за житлово-комунальні послуги на суму понад 59 мільйонів гривень. Так, принаймні, вважають у прес-службі обласної держадміністрації. Самі ж підприємства ЖКГ видали своїм не досить сумлінним клієнтам понад 141 тисячу довідок про існуючу заборгованість загальним розміром 83,175 мільйона гривень. Аби отримати заповітні чеки, люди іноді змушені ночі проводити в чергах. А от такий спосіб розрахунків з ЖЕКами, як отримання відповідних субсидій, луганчани потроху почали забувати. Чи, може, так розбагатіли за останні роки, що їм шкода витрачати час на стояння в отих жебрацьких чергах?

      У будь-якому разі, за даними начальника управління ЖКГ обласної держадміністрації Віктора Андреєва, нарахування субсидій за послуги водопостачання за останні три роки зменшилося втричі. Нараховані субсидії на послуги тепло- та водопостачання виплачені в повному обсязі, запевнив він учасників колегії Луганської ОДА. Навіть із деяким перевиконанням. От тільки відсутність дій по доведенню тарифів на послуги населенню до економічно обгрунтованого рівня призвели до вищезгаданого ефекту. А саме: якщо в першому півріччі 2002 року на послуги водозабезпечення субсидій в області було нараховано на 1,1 мільйона гривень, то за перше півріччя року нинішнього — усього на 363 тисячі. У три рази менше. По теплу — менше в півтора рази.

      За словами чиновника, сьогодні на душу населення в Луганській області припадає по 15 копійок субсидій, у той час як у далекій Львівській — 44 копійки, а в сусідній Харківській — навіть 68 копійок. Різниця суттєва, і, очевидно, полягає в тому, що в зазначених областях вищі тарифи. Хоча й гордовитий шахтарський характер луганчан треба брати до уваги.