Глибинка — не узбiччя

26.10.2005

      Шукати роботу найближчим часом доведеться головам трьох районних адміністрацій Сумщини. Таке рішення, повідомив голова обласної державної адміністрації Микола Лаврик, продиктоване підсумками дев'яти місяців, підбитими обласною владою. А стосується воно районів, де виявлені «найпровальніші» результати соціально важливих показників, серед них Великописарівський та Липоводолинський.

      Що стосується області в цілому, то на всеукраїнському тлі вона виглядає не найліпше, але виявляє стійку позитивну динаміку. Так, за підсумками півріччя, Сумщина була двадцять третьою у загальному рейтингу. За результатами восьми місяців піднялася на вісімнадцяте місце, й це, говорить обласний голова, один із найбільш явних «стрибків» серед областей. Висловлені сподівання, що підсумки дев'яти місяців покажуть нове сходження.

      При цьому обласний голова наголошує, що не має наміру робити жодних популістських, «піарних» акцій. «На ті кошти, які вдалося за цей час залучити до області, — каже Микола Лаврик, — можна було не одну «стометрівку» побудувати й пишатися, який я хороший. Але досить, що в Сумах уже побудовано «Щербатик», як його тут назвали. Так що якогось «Лаврика» я будувати не збираюся. Для нас єдиним критерієм є соціальні стандарти життя людей. Причому не тільки в обласному центрі, який найбільше на виду, а й у віддалених районах».

      Говорячи про віддалені райони, голова мав на увазі передусім Середино-Будський. На розвиток його інфраструктури виділено цього року стільки, як не виділялося за всі останні роки. І хоча район нараховує менше двадцяти тисяч мешканців, та це не має означати, що жити вони повинні гірше, ніж у інших районах.

      Аби ж реально уявляти ситуацію на місцях, Лаврик націлює спеціалістів обласної адміністрації суботи проводити в районах. Більше того, працівників апарату може очікувати таке нововведення, як «журнал відряджень». У ньому позначатиметься, хто коли й де був і які рішення в результаті ініційовано та прийнято. «Бо проводили недавно виїзну колегію в Середино-Буді, — розповів на прес-конференції Микола Лаврик, — то, виявляється, дехто з працівників адміністрації, які вже років десять пропрацювали, жодного разу там не був. Оце таке знання області?»

      На прохання ж спростувати або підтвердити чергові чутки про його відставку як обласного голови, Лаврик відповів: «Мене призначав Президент. І є лише дві причини, з яких я можу піти у відставку. Перша — рішення Президента. Друга причина — моя власна заява про відставку. Такої теж не було».