«Карпати» крутіші за Європу?

26.10.2005

      Сьогодні у восьми містах України відбудуться матчі 1/8 фіналу національного Кубка. Зустрічаються «Карпати» — «Шахтар», «Динамо» — «Металіст», «Сталь» (А) — «Металург» (Д), «Ворскла» — «Дніпро» (Дн), «Газовик-Скала» — «Іллічівець», «Кривбас» — «Таврія», «Сталь» (Ддз) — «Арсенал» (К), «Верес» — «Металург» (З). У половині пар команди «вишки» екзаменуватимуть представників нижчих дивізіонів на їхніх полях. Найцікавіше з таких протистоянь відбудеться у Львові, де імениті «Карпати», волею долі опущені до першої ліги, гратимуть із чемпіоном країни, донецьким «Шахтарем». Цікаво, що їхня дуель набула, окрім спортивного, ще й фінансового забарвлення.

      Любителі футболу вже звикли, що будь-який матч «Шахтаря», де б він не відбувався, можна подивитися в прямій трансляції на ТРК «Україна», яка належить президентові клубу Рінату Ахметову. Але сьогодні може статися прецедент, коли гру гірників телебачення не покаже. Причиною тому — 100 тисяч доларів, що їх вимагають «Карпати» у донеччан за трансляцію матчу Кубка України. Рекордну для українського футболу суму «намалював» маркетинговий партнер львівського клубу «Карпати спорт маркетинг» (КСМ), якому належать усі комерційні права на цей поєдинок.

      Поки тривають переговори про трансляцію безпосередньо між клубами, галицькі бізнесмени пояснили свою фінансову забаганку, що, мовляв, «Шахтар» (читай — Ахметов) є доволі багатим, і для нього нескладно назбирати 100 тисяч «зелених». Тим паче для показу поєдинку, який викликає значний інтерес у Донецьку і шалений ажіотаж — у Львові. Окрім політичних нюансів, тут є ще й суто турнірна інтрига, адже «Карпати» зараз перебувають, що називається, «на ходу» й утримують другу сходинку в першій лізі, претендуючи на підвищення у класі.

      Керівництво компанії «КСМ» свідчить, що у Львові цей поєдинок називають «матчем року». Натомість донецькі канал і клуб акцентують увагу на тому, що при всій повазі до «Карпат» та їхніх традицій трансляція гри стільки не коштує. Мовляв, «картинку» навіть єврокубкових баталій на весняних стадіях розіграшу можна придбати за меншу суму. Тож може статися так, що у випадку непоступливості львів’ян «донецькі» підуть на принцип, і нескромні бізнесмени з «КСМ» залишаться ні з чим.