Говорить і показує Руслана

21.10.2005
Говорить і показує Руслана

Руслана задовольнила цiкавiсть журналiстiв i помчала далi. (Фото УНІАН.)

      Прес-конференції за участю Руслани треба видавати монологом під рубрикою «почали за здравіє, а закінчили...» — подій у житті співачки відбувається самі знаєте скільки, то і стрибає вона з однієї на іншу в ритмі диких танців. Хоча слухати її цікаво, на рідній землі Руслана — залітна птаха, все більше по Європах (17 жовтня супроводжувала делегацію Віктора Ющенка до Лондона, 3 жовтня взяла участь у церемонії нагородження Квадриги у Берліні (щорічна акція, присвячена об'єднанню Німеччини), а також на запрошення Михаїла Саакашвілі відвідала Грузію)), Азіях (з 6 по 10 жовтня перебувала в Китайській Народній Республіці), Америках (днями збирається за океан записувати альбом), замахнулась на Африку («Дикі танці» вийшли у ПАР). І шкода, що в Антарктиді все більше пінгвіни живуть...

 

      «Доброго дня всім! — кричить Руслана ще десь у коридорі УНІАНу, фотографи сполохано підіймають голови і хапаються за об'єктиви. — Я рада всіх бачити! Вибачте, дорогі журналісти, ми дуже дико хотіли встигнути всюди, тому приділяли вам мало уваги, ви навіть почали ображатися. Але сьогодні у нас буде «катрусин кінозал» — ми приготували для вас відео, та спочатку я розкажу про наші останні візити». В цей час Русланин продюсер Олександр Ксенофонтов, для якого, між іншим, участь у «президії» прес-конференції — нечасте явивще, сідає поруч із дружиною, акуратно кладе два мобільних телефони на стіл, поруч зосереджено розкладає папери формату А4. Це роздруківки з інтернету та якісь графіки, Сашко відповідає за те, що «не гей-гей!», він тут із метою розказати про масштабну соціальну кампанію, скеровану на збільшення інформованості суспільства про проблеми сучасної работоргівлі та методи захисту від неї.

      Але Руслана починає першою і надовго. У КНР вона їздила разом із Національною телекомпанією України, відтак ще й взяла участь у великому телевізійному проекті каналу CCTV-3 Wanna Challenge, аудиторія якого складає більше 100 млн. глядачів. Руслана «взахльоб» демонструє знання китайської, перекладаючи «джентльменський набір» фраз на кшталт «Дякую» та «Я тебе люблю». Каже: «Я в прямому ефірі на телебаченні одразу випалила все це, а вони подумали, що володію китайською, і почали зі мною говорити рідною...»

      На початку жовтня в Китаї було національне свято, і українці на ньому були єдиними закордонними гостями, окрім гурту з Кореї. «Річ у тім, що Китай, зважаючи на свою політичну спрямованість, дуже специфічний. Виступити там — це як привезти до Радянського Союзу «Боні М». Нам одразу сказали: «Ви виступите тільки за умови пристойного одягу». Тому мені довелося вдягти свій найдовший костюм, але і його вони обшили чорною тканиною, зробивши довгу спідницю. Заборонили користуватися батогами, вважаючи це занадто агресивним. Зате залишили трембіти, зрештою, цей інструмент близький їм, адже на Тибеті грають на чомусь схожому. А взагалі українська музика у Китаї звучала вперше. До речі, коли ми прогулювалися вулицями Пекіна, то почули... «Шоколадного зайця».

      Після 35 годин перельоту своє гостинне «гамарджоба» дитині українських гір сказали грузинські горяни. Саакашвілі люб'язно надав для учасників експедиції вертоліт, а сама Сакартвелло —натхнення для творчості: після Румунії та Молдови Руслана продовжує проводити фольклорні експедиції з метою знайти нові віяння для своїх майбутніх проектів. «Від іміджу зірки «Євробачення» я вже відходжу», — заявила співачка і сором'язливо усміхнулася.

      «Грузинські запальні танці залишаються для мене загадкою, — говорить «Руслана з фільму» на тлі кавказьких вершин, — але все одно я патріотка! Гра-а-а...», — б'є себе кулаками в груди і втікає. Відео, судячи з усього, Ксенофонтов дивиться на прес-конференції теж уперше. Відомо, що він не супроводжує дружину під час її гастролей. Отож вона підсунулася до нього і коментує кадри впівголоса. «Як сумашедші...» — каже вона йому про свої веселощі на плівці. Але щось у цій Руслані не таке, як завжди... Ну звичайно, з'явилися довгі нафарбовані нігті: одними і тими ж вона яскраво жестикулює в Пекіні, смішно відтопирює на Кавказі й стукотить на прес-конференції по столу в Києві. Два на правиці обламані. Може, відклеїлись, зрештою, час же їм колись... Деколи вона ефектно поправляє волосся, а фотографи, які ще з самого початку її «з мушки не зняли», в цей момент клацають затворами особливо активно. «Вам подобається, коли я так роблю?» — питає вона. Кокетує.

      Але коли починається розмова про угоду, яку співачка підписала у липні цього року з ОБСЄ, її голос стає тремтливим, а очі — вологими. «Україна посідає перше місце з торгівлі людьми, і, попри всі наші демократичні та інші досягнення, це дуже відчутно б'є по іміджу країни, — говорить вона. — Після перемоги на «Євробаченні» я спілкувалася з журналістами багатьох країн — починаючи Чехією і закінчуючи навіть Канадою, і вони весь час мені ставили питання такого штибу. А іноді навіть цілі прес-конференції були присвячені таким темам. Тому ми підписали  угоду з ОБСЄ і розробили дворічний соціальний проект. Викрадають переважно бездомних чи сиріт, молодих дівчат і переправляють зазвичай у Росію чи Туреччину. Я зустрічалася з українками, яким вдалося повернутися назад, слава Богу, живими і майже здоровими, — це покалічені долі».

      Деталі цієї програми, запевняє Олександр Ксенофонтов, розкажуть у найближчому майбутньому — планують, що проект запустять уже у листопаді. Сама співачка називає цей соціальний та новий, творчий, проект, який презентує у найближчому майбутньому, справою свого життя. В інтерв'ю «Території «А» днями вона сказала: «Мабуть, ще буде кілька років активності, після чого тебе буде різати по живому... після  закінчення цього проекту я буду готова зробити паузу і народити дитину».

      «Усе, я всіх люблю!» — зривається з місця Руслана, оголяючи живота. Ксенофонтов заспокійливо плескає її по сідницях, та дружини вже і сліду не видно. От Олександру і доводиться знову розповідати, що в найближчі два-три-чотири місяці всі інтерв'ю можливі тільки в режимі електронного листування.