Меню для голодуючих студентів: «Ректора замовляли?»

15.10.2005

      Другий тиждень тривають акції протесту, організовані активістами профспілки студентів «Студентське братство»,  проти ректора Рівенського державного гуманітарного університету Руслана Постоловського. Після тижневого «майдану» у Рівному 18 протестантів перевезли  намети у Київ, отаборилися під вікнами Міністерства освіти і оголосили голодування. Міністр освіти Святослав Ніколаєнко організував зустріч протестантів зі своїм ректором у міністерстві.

      Протестанти погодилися припинити акцію за умови виконання Постоловським їхніх вимог: виселити з гуртожитків РДГУ студентів приватного Інституту слов'янознавства, ректором якого є теж пан Постоловський, звільнити з посад деканів, які тиснули на студентів і змушували їх виходити на майдан та їхати до Києва на підтримку ректора, відмовитися від утисків «Студентського братства» та інші. Проте жодні намагання посередників помирити опонентів поки не увінчалися успіхом: студенти досі не зробили ніяких поступок. Сам же ректор таку категоричність стосовно себе вважає замовною: «І вчена рада університету на засіданні, і трудовий колектив на конференції висловили мені цілковиту довіру, викладачі і студенти виходили на вулицю для моєї підтримки і навіть їздили до Києва, — запевняє Руслан Постоловський. — А щодо тих студентів, які протестують, то я чув, що вони за це отримують гроші».

      Голова «Студентського братства» Юрій Шадий повністю заперечує те, що їхня акція є замовною. Говорить, що протест проти ректора — цілковита ініціатива профспілки, за якою не стоїть жодна політична сила. На Рівненщині діяльність «Студентського братства» тривалий час пов'язували з Українською народною партією, однак її беззаперечний місцевий лідер, а, водночас, голова облдержадміністрації Василь Червоній, у цій ситуації, навпаки, заявив про свою підтримку ректора.