Блакитна любов Кушнарьова і Януковича

14.10.2005
Блакитна любов Кушнарьова і Януковича

Вiктор Янукович спустився у метро.

      На майбутні парламентські вибори Партія регіонів Віктора Януковича і «Нова демократія» Євгена Кушнарьова підуть єдиним блоком. Про це у Харкові, в ході візиту екс-Прем'єра, двоє лідерів повідомили пресі самі. Причому у досить своєрідний (це щоб не сказати інтимний) спосіб. «Ми вже пройшли через етап заручин, — говорить колишній харківський обласний голова, — а зараз готуємося до весілля і відповідно — підписання шлюбної угоди».

      Кого вони покличуть до гурту, і хто, зрештою, потрапить до першої п'ятірки виборчого списку, наразі не відомо. Натомість нові і водночас старі партнери вже визначилися з політичною орієнтацією — створюватимуть ліво-центристський блок — і підготували на вибори перше ідеологічне гасло: «Даєш федералізацію України!». Про деталі останнього задуму «блакитний» екс-кандидат у президенти говорити ще не готовий. Януковичу подобається досвід країн, які обрали саме таку модель державного устрою, тому він припускає, що й Україна може мати з цього певний зиск. При цьому адепт федеральної ідеї зробив доволі щире зізнання: фахівці цю проблему ще не вивчали і про якусь конкретну користь від зміни устрою і сам поділ країни на округи говорити зарано. Схоже, для політиків, які на минулих виборах потрапили до поля зору правоохоронців за сепаратистські помисли, федеральне гасло є зручним способом захистити самих себе.

      Очевидно, зі схожих міркувань колишні високопосадовці спускалися й під землю. Тобто, на превеликий подив пересічних пасажирів проїхалися, мов прості смертні, саме тими станціями метро, за невдале кредитування яких Євгена Кушнарьова тепер викликають до Генпрокуратури. Янукович переконаний, що насправді проблеми в Кушнарьова -партнера виникли не через кредити, а лише тому, що на президентських виборах він був поруч із ним. Самі ж проблеми, на думку лідера ПР, як з'явилися, так і зникнуть. «Ця остання хвиля вже докочується, — каже Янукович. — Можливо, Євгена Петровича запросять підписати ще якийсь протокол, і все скінчиться».

      У подібний розвиток подій, схоже, вірить і генсек «Нової демократії». Днем раніше він вперше після тривалої відпустки з'явився у залі засідань обласної ради як рядовий депутат. Каже, що в кріслі почувається не менш комфортно, ніж у президії, і має намір докласти максимум зусиль, аби вибороти для себе місце у Верховній Раді. У випадку, якщо посада обласних голів після запровадження політичної реформи стане виборною, він штурмуватиме і цю твердиню.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Соціал-демократична партія України (об'єднана), найімовірніше, не стане учасником коаліції за участю Януковича та Кушнарьова. «Після підписання «Регіонами» меморандуму (з Ющенком та Єхануровим. — Авт.) я вважаю нашу співпрацю малоймовірною в плані широкого фронту, — розповів перший заступник глави СДПУ(о) Нестор Шуфрич в інтерв'ю журналістам. — Ми підемо паралельними шляхами й станемо конкурентами на виборах». Водночас СДПУ(о) може взяти участь у іншому блоці, власному, — тому, який зараз створює навколо свого форуму «Об'єднаймо Україну!» лідер парламентських есдеків Леонід Кравчук. «Я не виключаю можливості виникнення виборчого блоку на базі цього громадського руху», — зазначив Шуфрич, додавши водночас, що про це поки що рано говорити.

* * *

      Партія «Вперед, Україно!» не буде приєднуватися до Народного блоку Володимира Литвина і піде на вибори самостійно. Про це «Українській правді» сказав лідер «ВУ!» Віктор Мусіяка. Народний депутат з однойменної фракції, в яку входить Віктор Пінчук, додав, що його партія в основному зосередиться на виборах до місцевих рад.

* * *

      Конституційно-демократична партія, яку очолює Інна Богословська, вирішила змінити назву. Відтепер вона — «Партія «Віче». Про це йдеться в повідомленні, опублікованому в газеті «Урядовий кур'єр». Нагадаємо, що раніше пані Богословська виступала переважно під трендом громадського об'єднання «Віче України».

* * *

      Партія «Народний вибір» (зареєстрована в Мін'юсті у грудні минулого року, юридична адреса — у Харкові) змінила назву на «Соціалістичну Україну». Про бажання брати участь у парламентських виборах від імені «двійників» Соцпартії Мороза заявив народний депутат Володимир Гошовський. Він нетривалий час перебував у лавах СПУ, очолюючи харківський обком, згодом був виключений із партії за розкольницьку діяльність і вивів із собою частину прихильників у «СУ».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>