Врятовані серця

05.10.2005
Врятовані серця

Люда Шевченко з мамою Антоніною дуже щасливі — операція позаду. (Фото автора.)

      Для трьох маленьких дівчаток тут усе чуже, не лише дитяча клініка в Констанц. Мову, якою з ними спілкуються лікарі, вони також не розуміють, адже Люда, Таня та Ліна приїхали з України. Всі вони мають вроджені вади серця. Саме таку історію нещодавно опублікувала одна з газет Німеччини.

      Тоді дві семирічні черкащанки (Таня Лукашенко із Золотоноші та Ліна Куцокінь із села Бурти Шполянського району) разом із 15- річною Людою Шевченко із Ялти потрапили до Німеччини з надією на порятунок від важкого недугу. У кожної з дівчаток своя невесела історія хвороби.

      «Нашій Людочці виповнився рік, як у неї виявили вроджений порок серця. Сподівалися, що дитина переросте. Але нічого не змінилося — донечка задихалася й була дуже худенькою. Через малу вагу лікарі не бралися її оперувати і запропонували нам чекати, коли донька підросте», — розповідає «УМ» мама дівчинки Антоніна Шевченко. За її словами, вже коли її дівчинці виповнилося 12 років, у родини не було коштів, аби оплатити в Києві таку операцію.

      «Я віруюча людина й поклалася на волю Божу. Постійно молилася: «Господи, якщо ти дав мені цю дитину у мої 40 років, то пошли нам людей, котрі б змогли оплатити операцію», — зі сльозами на очах пригадує пережите пані Антоніна. Вона каже, що об’їздила в довкіллі Ялти усі церкви та собори з молитвами про спасіння своєї дитини, бо вірила, що Всевишній не залишить їхню родину наодинці з бідою. І диво сталося: одного дня до Шевченків зателефонували представники Ротарі-клубу й повідомили, що родина має прибути з Людою в Черкаси, куди приїжджають німецькі кардіологи, аби обстежити українських дітей з вадами серця. В Черкасах Антоніні Шевченко й стало відомо, що її Люду відібрали для термінової операції у Німеччині. Жінка каже, що вони з чоловіком та сином дуже хвилювалися, коли донька поїхала у чужу країну. Але вірили й сподівалися на краще. Так і сталося.

      «Після операції я два дні лежала в реанімації, а в палаті мені дозволили встати й зателефонувати мамі. Мама не повірила, що я сиджу. До мене там дуже добре ставилися», — додає Люда Шевченко. Саме з нею у дитячій клініці у Німеччині прооперували також і двох дівчаток з Черкаської області — Таню Лукашенко та Ліну Куцокінь.

      «Ми навіть не мріяли, що нашій Ліні зроблять операцію в Німеччині. Наша дитина потрапляла в реанімацію кілька разів, і лише допомога Ротарі клубу «Черкаси — центр» дала нам надію на одужання. Дякуємо цим добрим людям за допомогу», — говорить Світлана Куцокінь, мама прооперованої Ліни.

      Нині усі дівчатка вже вдома. Позаду залишилася подорож до Німеччини і післяопераційний період реабілітації у Черкаському обласному дитячому санаторії «Руська Поляна».

      «Доки ці діти не повернулися — в мене душа була не на місці. Можна зрозуміти і стан батьків, коли їхнім дітям роблять операцію в іншій державі. Але завдяки програмі «Дитячі серця» через акцію допомоги тяжкохворим дітям, яка в Україні проводиться в рамках міжнародного співробітництва Ротарі-клубів, пройшло вже більше 300 дітей i саме скількох хлопчиків та дівчаток проконсультували німецькі кардіологи під час своїх візитів до Черкас. А 14 з цих дітей вони відібрали й уже прооперували», — зазначає головний лікар Черкаського обласного дитячого санаторію «Руська Поляна» Леонід Лащенко.

      До речі, Ротарі-клуб «Черкаси — центр» створений у 2003 році, а взагалі в Україні таких клубів приблизно 36. Німецький Ротарі-клуб з міста Констанц фінансує програму «Дитячі серця», а лікарі з тамтешнього кардіологічного центру «Бодензее» приїздять до Черкас і обстежують, як правило, 30 — 35 дітей з усієї України. Цього літа кардіологи знову були в Черкасах зі своїм обладнанням і відібрали Ліну, Таню та Люду. 

      Усіх трьох дівчаток після операції пан Леонід особисто зустрів на автомобілі в Борисполі й привіз у санаторій «Руська Поляна», який є базою для доопераційної підготовки дітей і післяопераційної їх реабілітації. Санаторій міститься у мальовничому сосновому лісі за кількадесят кілометрів від Черкас і є ідеальним місцем для відновлення дитячих сил. А взагалі цей санаторій на Черкащині щорічно допомагає 2000 — 2500 дітям, хворим на туберкульоз. За 48 років тут пролікувавали 57 тисяч дітей, з них 90 відсотків — з первинним туберкульозом.

 

ДОВІДКА «УМ»

      Ротарі — це громадська організація, що об'єднує у всьому світі провідних бізнесменів та представників різних професій, які втілюють в життя програми гуманітарного характеру. Перший Ротарі був створений у Чикаго 1905-го року. Тепер у світі налічується близько 28 тисяч Ротарі-клубів у різних країнах світу. Їхні представники спільними зусиллями реалізують різноманітні благодійні гуманітарні, освітні, культурні проекти. «Ротарі Інтернешнл» має високий міжнародний авторитет і тісно співпрацює з ООН, ЮНЕСКО та Всесвітньою організацією охорони здоров’я.