Перемога волі й розуму

28.09.2005
Перемога волі й розуму

Герой Фiлiма в матчi з Єнєвим. (Фото УНІАН.)

      Як уже повідомляла вчора «УМ», чоловіча збірна України, обігравши команду Болгарії, добилася підвищення у класі — переходу до першої групи Євро-Африканської зони з другої, де вона перебувала після завершення виступів Андрієм Медведєвим.

      Балканців українці здолали з третьої спроби — щасливими для Ореста Терещука й компанії стали корти Донецька. Хардовий майданчик готельного комплексу «Вікторія» було обрано для зустрічі невипадково, адже два попередні рази ми поступалися болгарській команді на грунті. Та все ж найголовнішим у триденній суперечці стало не покриття, а характер спортсменів та вдалі рішення капітана збірної України Володимира Богданова.

      Розпочався все так, як і в 2002-му та 2003 роках, коли Орест Терещук виходив на корт першим і вигравав. Тоді команда не підтримувала почин вихованця львівської школи тенісу, який зараз представляє Донецьк, і прогиналася під болгарським натиском. І цього разу після виграшу Терещука в Тодора Єнєва у трьох партіях інший наш лідер — Сергій Ярошенко — не зміг показати своїх найкращих якостей, поступившись Радославу Лукаєву також у трьох сетах.

      У суботу все починалося  спочатку. На парний матч українці виставили перевірений дует Терещук/Філіма, який у цьому році стабільно вигравав. Діючи на піднесенні (а Богданову вдалося встановити чудовий мікроклімат у колективі), наші хлопці легко переграли опонентів. І ось у ніч із суботи на неділю Володимир Богданов приймає психологічно точне рішення: капітан враховує піднесення й тактичне розмаїття Михайла Філіми і випускає його замість Ярошенка. Для Єнєва такий крок став певною несподіванкою, тож перша болгарська ракетка програла молодому киянину без питань. Це була дуже грамотна перемога, яка ще перед заключною зустріччю вивела нашу команду до вищого класу учасників Кубка Девіса —першої групи Євро-Африканської зони.

      На останню гру проти Йордана Канєва вийшов 18-річний Сергій Бубка, який спочатку нервувався (мабуть, через те, що за його грою спостерігав батько, президент НОК). Але після програного першого сету Сергій зміг взяти себе в руки і виграти два наступних, поставивши знак оклику в перемозі збірної України.

      Суперник нашої команди на новому рівні визначиться у листопаді.

 

ТАБЛО

Кубок Девіса. Донецьк (хард).

Матч за вихід у І групу Євро-Африканської зони

Україна — Болгарія — 4:1

      Терещук — Єнєв — 6:2, 6:4, 6:3

      Ярошенко — Лукаєв — 4:6, 4:6, 6:7

      Терещук/Філіма — Лукаєв/Кушев — 6:4, 6:2, 7:6

      Філіма — Єнєв — 6:4, 6:4, 6:3

      Бубка — Канєв — 6:7, 6:4, 6:3