Бенкетуємо по-грузинськи

14.09.2005
Бенкетуємо по-грузинськи

      Досвідчені грузинські господині, які досконало знають закони національної гостинності, кажуть, що на гостину має бути наготовлено стільки страв, щоб вистачило сім разів накрити стіл заново. «Перший стіл» — різноманітні пхалі (холоднi закуски) і сациві, потім хачапурі, лобіо з перепічками, хінкалі, дві-три м'ясні страви і, звичайно, шашлик.

      Якщо ви вирішили зробити грузинську вечірку, слід пам'ятати такі речі:

      — на грузинських застіллях завжди надмір хліба, зазвичай білого. Грузини дуже дивувалися, коли ми просили не переводити продукти і не нарізати стільки хліба, нам пояснили: грузинська сім'я за день з'їдає три буханки хліба, а ті буханки вдвоє більшi за українські;

      — як і французька кухня, грузинська багата на соуси; якщо тільки на столі стоятиме м'який білий хліб і ароматні гострі соуси, зроблені на рослинній основі, з-за столу ніхто голодний не встане. Грузини прекрасно орієнтуються, з чим подавати барбарисовий соус, з чим ткемалі, сацибелі, горіховий, часниково-винний, терновий, гранатовий, які соуси їдять із хлібом, які готують до конкретних страв, а які універсальні. Отже, на вечірку запасіться грузинськими соусами;

      — щоб ваш стилізований стіл нагадував Сакартвело, він має пахнути спеціями. Грузинські спеції готуються із суміші кількох десятків місцевих трав — кіндзи, базиліку, естрагону, чебрецю, м'яти, коріандру, шафрану, гвоздики. Найвідоміші спеції — хмелі-сунелі, уцхо-сунелі, хмелі-кіндза, зіра та інші;

      — стіл без зелені можливий де завгодно, тільки не в Грузії: пучки петрушки, базиліку, кіндзи, кропу прекрасно пасують до м'ясних страв; крім того, як природна клітковина вони стимулюють роботу кишечнику;

      — імерулі, сулугуні, копчений сулугуні — сири, на базі яких готують безліч страв; у Грузії сири варять у молоці, коптять, запікають, смажать, готують на грилі. Подбайте про сири на вечірці, тим паче що сир із вином — найближчі родичі;

      — хачапурі — казкова перепічка iз сиром, аджарський хачапурі роблять у вигляді човника із сирим жовтком посередині, є хачапурі у вигляді піци із сиром, запеченим усередині, а є із двома шарами сиру — всередині і зовні. Тісто для хачапурі замішують або на воді, або на мацоні — кисломолочному продуктi, еліксирі вічної молодості грузинів;

      — слід пам'ятати, що грузини також люблять у всі страви додавати горіхи, що грузинське застілля неможливе без вина і без фруктів;

      — експортний варіант заводських грузинських вин — витриманих, в'язких, терпких, солодких, але не приторних, а легких і вишуканих, сухих — для багатьох грузинів сьогодні дуже дороге задоволення, тому вдома і в маленьких кафе вони п'ють домашні вина. Міська грузинська сім'я, яка не може виростити виноградник на балконі, восени виїжджає в села, купує виноград і робить вино, бо скільки грузинів — стільки і смаків. Недавно виноробством зайнялася і відома грузинська співачка Нані Брегвадзе, на пляшках її виробництва стоїть тавро — «Із виноградників Нані Брегвадзе»;

      — і що б там не було на столі, на застіллі має бути тамада, без нього процес поїдання харчів блякне в очах грузинів; бо тости — це ще один жанр мистецтва, яким грузини володіють досконало.

      Не проблема влаштувати грузинську вечірку, якщо у вас є смак до життя і трохи фантазії — згадайте фантастичні бенкети Сергія Параджанова, де естетство і надмір були піднесені в ранг мистецтва.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>