Травми гонкам не завадять

14.09.2005
Травми гонкам не завадять

На трасі — чемпіон України Андрій Оністрат.

      З давніх пір люди, аби не нудьгувати, придумують собі різноманітні розваги, серед яких чільне місце займають змагання. Питання, хто ж є справді найкращим, не дає спокою амбітним особистостям. Ті ж, кому замало «звичайних» видів спорту, шукають собі екстремальні захоплення. Зокрема, з використанням техніки, яка з кожним роком їздить дедалі швидше.

      Змагання з шосейно-кільцевих мотогонок проводяться в Україні вже кілька років, але цьогорічною їх особливістю стала поява першої професійної команди — Info300 Racing Team, яка, до того ж, відразу почала брати участь у міжнародних стартах.

      Уже наприкінці червня — менш як за два місяці свого існування — Info300 Racing Team зусиллями Андрія Оністрата й Павла Калініна завоювала на етапі відкритого чемпіонату Росії у Санкт-Петербурзі почесне третє місце. Свій успіх українці повторили і в серпні у Москві. Тим часом кращі гонщики країни змагаються і у внутрішньому чемпіонаті. Минулих вихідних на харківській трасі «Автоград» відбувся третій із чотирьох етапів української першості.

      Наскільки це небезпечні, але «адреналінові» змагання, підтвердила вже кваліфікація, коли впав і зламав ключицю Сергій Григорович. Через менш серйозну травму на тренуванні не вийшов на старт Гліб Старостенко. А вже під час гонки такої ж травми ключиці зазнав другий із квартету провідних українських мотогонщиків — Геннадiй Прохоренко, переможець перших двох етапів. Ушкодження відразу позбавило його можливості претендувати на чемпіонство, оскільки взяти участь у четвертій гонці 25 вересня на київському спорткомплексі «Чайка» Прохоренко вже не зможе. Таким чином, чемпіоном достроково став Оністрат, хоча й він виступав із старою травмою зап'ястка. Ліквідувати відрив від Андрія за один старт переслідувачі вже не зможуть.

* * *

      До речі, нещодавно любителі крутих віражів і гострих відчуттів вирішили провести більш доступні для широкої публіки змагання, брати участь у яких може кожен бажаючий. Гонки на популярних нині моторолерах відбулися в останній уїк-енд серпня на столичному картодромі «Чайка». У 12-коловому заїзді серед 19 спортсменів любителі спочатку виглядали краще за професійних мотогонщиків. Але в підсумку після серії віртуозних обгонів ті таки взяли своє — перші два місця забронювали за собою вже знайомі нам Григорович і Оністрат.