Грати не для старості...

13.09.2005
Грати не для старості...

Ольга Митрофанівна жалкує про скоєне. (надане прес-службою Обмудсмaна.)

      Про історію полтавчанки Ольги Митрофанівни Самойляк «УМ» уже писала. Відбувала ця 85-річна бабуся, ветеран війни, покарання за замовне вбивство сусідки (теж літньої жінки) на Харківщині (в Качанівській виправній колонії №54) і просила у Президента Віктора Ющенка про помилування. Хотіла бабуся, що відбула три роки за гратами і вже покаялася за скоєний важкий гріх, як сама вона казала, померти вдома. Тоді Комісія при Президентові України з питань помилування довго розглядала це питання, вагалася: злочин важкий, але й бабуся ж літня, має заслуги перед Вітчизною...

      Перейнялася долею колишньої зенітниці Ольги Самойляк, котра закінчила війну з дванадцятьма бойовими нагородами (в тому числі й орденом Великої Вітчизняної війни ІІ ступеня), і Ніна Карпачова, Уповноважена Верховної Ради з прав людини. «Ветерани та учасники війни входять до категорії людей, котрі цього року підпали під дію закону про амністію, однак при першому розгляді справи Ользі Самойляк Комісією при Президентові з питань помилувань було відмовлено, — пояснили «УМ» ситуацію навколо цієї історії у прес-службі омбудсмана, — З огляду на тяжкість злочину вона мала б відбувати цей термін до 2010 року, а достроково звільнитися з місць ув'язнення (за нині чинними загальними нормами законодавства) змогла б не раніше 2008 року».

      Ситуація докорінно змінилася тільки після того, як під час перебування на Харківщині Уповноважена з прав людини Ніна Карпачова відвідала жіночу колонію №54. «Як вона сама зазначила, їхала на цю зустріч з тяжким серцем, адже не могла знайти для себе аргументів для клопотання щодо помилування людини, котра позбавила життя іншу літню жінку, — кажуть помічники Ніни Карпачової. — Однак після тривалого особистого спілкування із засудженою омбудсман дійшла висновку: людина сповна визнала свою вину, щиро кається у скоєному, вона на шляху до Храму  й до останнього подиху готова спокутувати свій гріх. Врахувавши всі обставини справи та виключно позитивні характеристики керівництва, персоналу колонії, відгуки жінок, які на той час відбували покарання разом з Ольгою Самойляк, Ніна Карпачова направила Президентові України своє подання».

      У ньому омбудсман, крім наведених вище обставин, просила Президента також врахувати, що 85-річна Ольга Самойляк все своє довге життя присвятила гуманній лікарській професії. До вчинення злочину жила чесно, раніше ніколи не була судимою, інвалід ІІІ групи, вдова, що трагічно втратила чоловіка — учасника бойових дій, а також сина у молодому віці, і тепер болісно переживає все, що сталося з нею наприкінці життя. Прагнучи завершити свій земний шлях вільною людиною у колі близьких, вона заслуговує на людське милосердя з боку суспільства й керівництва держави, зазначала Ніна Карпачова.

      Вже днями Комісія погодилася з пропозицією помилування Ольги Митрофанівни, Президент України підписав відповідний указ, і літня жінка вийшла на волю.