Нехай картопля зачекає

10.09.2005

      Триста п'ятдесят — дата, звісно, не надто велика, як для «губернського» міста. Але ж, нагадаймо, Суми центром губернії і не були — стали центром області, створеної 1939 року. А тому мали свої «негубернські» особливості, і аборигени пам'ятають, як власне місто народжувалося на їхніх очах: будувалося, розгороджувало «повітові» паркани, вчилося бути ошатним і вишуканим... Чимало закидів лунало щодо маргінальності обласного центру, незгуртованості його громади, яка різко зменшувалася на свята та вихідні, особливо у час копання картоплі, — люд переміщався до сіл. Минулі президентські вибори виявили, що міська громада як цілісна спiльнота в Сумах народилася й живе, здатна відстоювати свою думку та гідність. Нинішній ювілей дав ще один урок — урок любові. Здавалося, місто вчиться святкувати, городяни вчаться любити його, а з цього й вийшло яскраве, добре свято. І хай копання картоплі ніхто не відміняв, але такої велелюдності святкувань навряд чи можна пригадати.

      Певно ж, і завдяки міській владі, яка доклала зусиль, аби захід не став офіційним, аби свято розлилося повсюдно. Та були, звісно, й заходи офіційні, «протокольні», які теж не могли поскаржитися на неувагу городян. Суми стали багатшими на два пам'ятники. На вході до міського парку відпочинку, названого недавно ім'ям Івана Кожедуба, з'явилася фігура льотчика-земляка, тричі Героя Радянського Союзу. Можна посперечатися, чи варто було давати його ім'я паркові, який має більш давню історичну назву, але пам'ятника уславлений земляк заслуговував уже давно.

      Зате іншу, тепер уже історичну подію сумчани не забарилися увічнити — у сквері Тараса Шевченка відкрито пам'ятний знак на вшанування минулорічної студентської акції. Три дівчини спина до спини сидять, тримаючись за руки, на місці колишнього бунтівного наметового містечка, яке, власне, поклало початок сумській революційності. Їх було мало, вони були зовсім юними і вразливими, але зуміли вистояти проти корумпованої влади, домогтися скасування кучмівського указу і показати своїм батькам, як треба відстоювати свої права.

Суми.