650 пишемо, 750 — в умі?

10.09.2005
650 пишемо, 750 — в умі?

Острів Кемпа: 500 років тому тут височів замок. (автора.)

      650-річний ювілей найбільшого подільського міста, святкування якого призначене на цьогорічний вересень, багато хто небезпідставно вважає датою досить-таки умовною. Всього два роки тому місто святкувало своє 640-річчя, прив'язане до першої згадки про нього в литовському літописі, але знадобилося зовсім мало часу, щоб поставити його офіційний вік під сумнів: за авторитетним висновком академічного Інституту історії, тепер його відлік слід вести від 1355 року. Але й це твердження не остаточне.

      Цього літа в контексті встановлення того, скільки ж років Вінниці насправді, сказав своє слово Інститут археології НАН України. Наукова експедиція під керівництвом старшого наукового співробітника, кандидата історичних наук Лариси Виногродської досліджувала різні історичні райони міста. В одних місцях у розвідкових шурфах науковці поряд з нашаруваннями пізніших часів виявили кераміку XIII—XIV століть, в інших розкопах знахідки цього самого періоду доповнювалися предметами набагато старшими — трипільськими та скіфськими.

      Вивчення археологічного матеріалу дозволило вченим попередньо припустити початкове формування міста з характерними для давньоруської доби ознаками у середині — наприкінці XIII століття, і воно не перервалося з монголо-татарською навалою. У ту пору край розвивався з центром у Брацлаві, але вже в середині XIV століття Вінниця переживає становлення як одне з головних міст на подільських теренах, і це було пов'язане з успішною боротьбою проти орди. Пізнішим часом датується і спорудження укріпленого замку на річковому острові Кемпа в центральній частині міста.

      Однак свої висновки вчені доповнили застереженням: необхідні подальші археологічні дослідження для підтвердження й деталізації, у тому числі і в інших містах середнього Побужжя. Тим паче що навіть цьогорічні розкопки принесли дещо вельми багатообіцяюче: на Сабарівському багатошаровому городищі (Сабарів — житловий масив на південно-західній околиці) знайдено матеріали давньоруського часу, які відносять до Х століття. Чи не вказує це на майбутні перспективи визначити археологічний вік Вінниці у межах тисячі років?

Вінниця.