А ви вже каталися на одеському фунікулері?

10.09.2005
А ви вже каталися на одеському фунікулері?

Учасники гала-концерту на Потьомкінських сходах. (Ігоря СТОЛЯРОВА.)

      Такого напливу іменитих гостей, як під час минулих вихідних — у День міста — одесити упродовж останнього десятиріччя не бачили. Заплановані розкладом і чартерні «борти» iз зарубіжними делегаціями й «неорганізованими» гостями з'являлися на екранах диспетчерської служби міжнародного аеропорту «Одеса» практично щопівгодини. «Не так рясно, як у небі Борисполя, але ще жоден робочий день наших диспетчерів не був настільки напруженим, — не приховувала хвилювання на зустрічі iз журналістами гендиректор аеропорту Світлана Кобилянська. — Думаю, це пов'язано з тим, що багато хто з заможних одеситів-емігрантів, які півроку тому здалеку спостерігали за подіями «помаранчевого» спротиву, врешті отримали нагоду побувати на старій батьківщині й на власні очі пересвідчитися, як почав відчищати від боделанівського накипу «перлину біля моря» невгамовний Едуард Гурвіц. Адже в останні місяці мер настійно запрошував — приїжджайте в Одесу, ставайте інвесторами, відновлюймо разом «туристично-курортну Мекку» України!» Власне, тими ж мотивами були просякнуті й зустрічі-бесіди бізнесменів та послів зарубіжних держав у кабінеті одеського мера. Одним гостям, як приміром, главі мерії польської Лодзі Каролю Лодзинському, міський голова уклінно дякував за проявлену солідарність з українцями минулої осені й зими. Російського посла Віктора Черномирдіна запрошував до відновлення в Одесі українсько-російських бізнес-форумів, чилійського та китайського послів Маріо Гровича та Яо Пейшена просив нагадувати представникам ділових кіл про взаємовигідну торгівлю і вкладання інвестицій у розвиток курортно-туристичних об'єктів...

      А опівдні мер Гурвіц вийшов на площу перед мерією, де зібралося до 20 тисяч жителів та гостей міста, і сердечно привітав одеситів з Днем міста. Удвох із міністром транспорту Євгеном Червоненком розбили об борт вітрильника святкову пляшку шампанського «Одеса». Звідси символічний вітрильник, на борту якого перебували артисти, котрi представляли батьків-засновників міста, а також поета Олександра Пушкіна, знаменитого спортсмена-авіатора Сергія Уточкіна і відомого естрадного артиста Олега Філімонова, вирушив у святкове плавання центральними вулицями міста.

      Перша зупинка вітрильника — біля пам'ятника Дюку де Рішельє, де урочисто відкрили відновлений у серпні цього року одеський фунікулер. Причому його вагоноводом у першому рейсі, в який вирушили діти з мером, міністром і главою облдержадміністрації Василем Цушком, став правнук вагоновожатого колишнього фунікулера 100-річної давності Ігор Лосинський.

      Тим часом стартувала святкова шоу-програма, організатори якої вважали головною справою — гідно вшанувати кращих з кращих жителів міста — лікарів, вчителів, робітників, будівельників, учених, журналістів, артистів і спортсменів. Її продовжили гала-концерт на знаменитих Потьомкінських сходах, численні вікторини за участю городян і гостей Одеси, парад духових оркестрів і диксилендів вулицями Одеси.

      А на найбільшому одеському майдані — Куликовому полі — до ночі тривало фольклорне свято «Разом нас багато», яке завершилося турніром одеських ресторанних і весільних музичних колективів. Переможцю музичного турніру, якого визначила сама публіка, артисти Театру на ходулях вручили приз у розмірі 2,5 тисячi гривень. О 21.00 місцеві зброярі вперше за 150 років зробили постріл з трофейної мортири, знятої після завершення російсько-турецької війни 1853-1856 рр. з борту англійського фрегата «Тігр», який тримав в облозі місто разом з іншими кораблями ворожої флотилії і встановленого пізніше перед будівлею мерії.

      Святкування Дня міста увінчалося відкриттям біля будинку мерії Пам'ятного знаку на честь 38 міст-побратимів — стели з покажчиками напрямків і відстаней до 38 міст, з якими Одеса має побратимські або партнерські зв'язки. Вінчає знак латунна тура з вітрилами. Звісно, в урочистій церемонії відкриття взяли участь делегації десятків закордонних міст, що прибули на святкування Дня міста. Зачитано лист-звернення до міст, з якими співробітничає Одеса, а сам текст вміщений у конверти, прив'язані до повітряних куль. Після того, як представники делегацій розрізали символічну стрічку, одеський мер відпустив гроно куль у небо. Однак воно зачепилося за проводи вуличного освітлення . «Це свідчить про те, що гості не хочуть залишати наше гостинне місто», — розсміялися Едуард Гурвіц та численні присутні.

      Святкові заходи змінювалися один за одним. Однак з-поміж інших варта уваги зустріч пана Гурвіца з десятками журналістів, які прибули до Одеси з Києва та регіонів — переможців загальнонаціонального форуму «Українська мова — мова єднання». Мер охоче знайомив співрозмовників з досягненнями і планами нової влади: «продовжуються переговори, пов'язані з реконструкцією міжнародного аеропорту «Одеса»; незабаром буде оголошено результати міжнародного тендера по будівництву заводу з переробки твердих відходів; готуємося до будівництва міської електростанції; після вересневої сесії міськради плануємо продаж з аукціонів 40 земельних ділянок у різних районах Одеси, а отримані засоби будуть спрямовані в бюджет розвитку...»

      І ще наголосив одеський мер: «Адміністративно-територіальна реформа в Україні відбудеться. Усупереч тому, що її намагаються застопорити чиновники різного рівня, які відчувають перспективу утрати своїх посад. В Одесі, зокрема, створено практично ідеальні умови для реалізації пілотного проекту під назвою «місто-регіон». Ми в цьому зацікавлені, причому досягли порозуміння і з керівництвом обласної державної адміністрації. Днями буде підбито підсумки конкурсу на зайняття посади начальника Управління європейської інтеграції та зв'язків з одеською діаспорою...»

      Мер Гурвіц не приховував, що вже багато чого робиться для перетворення міста в «туристичну Мекку» України: планується, зокрема, у найкоротший термін відновити нормальне функціонування міської інфраструктури, залучити інвесторів з різних країн міста з метою будівництва сучасних готельних комплексів. Позитивним рішенням, вважає мер, було скасування в'їзних віз для громадян з країн Європейського Союзу — кількість іноземних туристів, якi відвідують українське причорноморське місто, зросло в поточному році майже в два з половиною рази. «Ми думаємо, що це дуже важливо, — зазначив мер. — І прагнемо робити усе для зростання кількості туристичних груп, що бажають відвідувати наші курорти. Більше того, інвестори, що бажають сприяти залученню туристів, одержать пільгові умови для реалізації проектів».

      Цьогорічний День міста Одеса вперше відзначила без жодних контр-заходів опозиційних сил. А що мали протиставити владі комуністи чи есдеки? Капітально відремонтовані сотні кілометрів міських доріг, гаряча вода влітку, відмова мерії від підвищення тарифів за проїзд міським транспортом та комунальні послуги — важко організувати червонопрапорні акції протесту проти зробленого новою міською владою усього за півроку.

Одеса.